Csavarhat egyet a hiteltörlesztési moratóriumon az MNB állásfoglalása

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus-járvány negatív hatásának enyhítésére bevezetett hiteltörlesztési moratórium egyik részletszabályáról adott ki állásfoglalást a Magyar Nemzeti Bank. Arról, amely úgy rendelkezik, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet, a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ebből arra lehetett következtetni, hogy a moratórium elrendelése előtti összeg lesz a mérvadó a továbbiakban is. A Bankmonitor cikke szerint azonban a jegybanki állásfoglalásban az olvasható, hogy a moratórium utáni törlesztő a hitel felvételét követő legmagasabb törlesztőt nem haladhatja meg. Ez pedig jelentős emelkedést jelent majd azoknál a kölcsönöknél ahol korábban volt magasabb is a havi fizetnivaló.

A lap számításai szerint ez leginkább a változó kamatozású hitellel rendelkezőket érintené érzékenyen, akik között több százezren vannak még olyanok, akik a forintosított devizahitelüket törlesztik. A szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kell majd megfizetni, mégpedig a futamidő alatt egyenlő részletekben – figyelmeztetett a Bankmonitor.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.