A számok megmutatják: így állunk a 9-10 milliós országok között

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Magyarországhoz hasonló méretű államok mindegyike sokkal több fertőzöttet regisztrált a magyarnál, a vírus életveszélyességéről viszont a svédek tudnának mesélni.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az eltérő tesztelési módszerek miatt nehéz összevetni az egyes országokat az alapján, hogy hol mennyire voltak sikeresek a kormányok, az egészségügy, illetve a lakosság maga a járványügyi védekezésben. Korábban maga az országos tisztifőorvos sem tudott olyan összehasonlítási alapot mondani, amely alapján kiderülhetne, mely ország "jobb vagy rosszabb"; egyet mondott csupán: az adott népességszámra vetített halálos áldozatok száma - Magyarországon ez a szám egymillió főre vetítve: 45.

Az Infostart ez alapján áttekintette a Magyarországhoz nagyjából hasonló népességszámú, nem túlságosan távoli országokat, adataikat pedig összevetette a Worldometers statisztikai portálon található számokból kiindulva.

Magyarország (9,8 millió fő)
Tesztek száma: 123 258. Pozitív eset: 3380. Napi növekmény: 39. Halottak száma: 436. Napi növekmény: 6. Meggyógyult: 1169. Aktív fertőzöttek szám: 1775. Lélegeztetőgépen: 49. Halottak száma egymillió főre vetítve: 45.

Görögország (10,7 millió fő)
A hellén állam majdnem ugyanannyi koronavírus-tesztet végzett el, mint Magyarország, de 3380 helyett csak alig 2760 pozitív esetre lelt a tesztelések kezdete óta, halottaik száma pedig bő harmada a magyarnak, és a gyógyultak számát tekintve is jobb a görög statisztika a magyarnál, az aktív fertőzöttek száma közel megegyezik, de körülbelül feleannyi (28) görög van lélegeztetőgépen, mint magyar (49). Egymillió főre vetített halottaik száma: 15.

Csehország (10,7 millió fő)
A V4-es társország nem lehet túl büszke a számaira, igaz, a 8275 fertőzöttet úgy találta meg, hogy 334 ezer tesztet már elvégeztek ott - nálunk 123 ezer ez a szám. Csütörtökön már csak 6 új fertőzöttről tudtak, 290 halottjukhoz viszont az elmúlt 24 órában nem adódott egyetlen új sem. Bő ötezren meggyógyultak, szűk 3 ezren még betegek, 42 ember állapota súlyos. Egymillió főre vetített halottaik száma: 27.

Svédország (10,3 millió fő)
Valamivel többet tesztelt, mint Magyarország (177 500), de sokkal több fertőzöttet talált, csaknem harmincezret, a napi növekmény sem alacsony, 673 volt csütörtökre virradóra, és nagyon sokan, 69-en haltak meg az elmúlt huszonnégy órában, tehát kijelenthető, tombol a járvány itt, több mint 20 ezren jelenleg is fertőzöttek - nálunk kevesebb, mint tizedennyien -, az egymillió főre vetített halottszám: 349.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.