Svédországot meglepte a sok halott

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

„Számítottunk arra, hogy több lesz a beteg, de a magas halálozási szám meglepett minket” – ismerte el a svéd közegészségügyi hatóság járványügyi vezetője a Business Insidernek. Anders Tegnell szerint azonban nem lehet megmondani, mennyi haláleset köthető ahhoz, hogy Svédország, eltérően a világ legtöbb országától, érdemi kijárási korlátozások nélkül kezeli a vírust.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az adatok alapján első ránézésre lehet összefüggés: a 10 milliós Svédországban a halottak száma 3225, miközben Norvégia, Dánia és Finnország összesen 15 millió lakosa közül csupán 1015-en haltak meg a fertőzésben.

A három országban tehát 67 haláleset jut egymillió lakosra, Svédországban viszont ennek ötszöröse. Tegnell szerint a vártnál sokkal kevésbé sikerült távol tartani a vírust az idősotthonoktól – a halálesetek fele ezekre az intézetekre esik.

„Nem állítom, hogy minden tekintetben sikeresek vagyunk. A magas halálozási szám aggaszt minket” – mondta, hozzátéve, hogy így is volt ráció abban, hogy az emberek önkorlátozására tegyék a hangsúlyt a társadalmi távolságtartásban a hivatalos kijárási korlátozások helyett.

A teljes cikk elolvasható az Index.hu-n, idekattintva.