Boris Johnson későn szólt a briteknek, hogy nagy a baj

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Kedden már több halálos áldozata volt Nagy-Britanniában a koronavírus-járványnak, mint Olaszországban, és azóta is a második legtöbb halott ott van a világon az Egyesült Államok után. Habár az elmúlt napokban Boris Johnson kormányfőtől kezdve az angliai helyettes tisztifőorvosig többen is arról beszéltek, hogy túl vannak a járvány tetőzésén, több bírálat is érte a brit kormány fellépését a járvány kezdete óta.

Virusmaszk

Virusmaszk

Boris Johnson kormánya tagadta, hogy egykoron nyájimmunitásra próbált volna építeni, de a Guardian múlt héten megjelent részletes cikke elég világossá teszi, nem csak az egészségügyi tanácsadó félreértett mondatáról volt szó márciusban. A kormány szerint félreértette a sajtó az egészségügyi főtanácsadó szavait. Eszerint Vallance csak arról beszélt, hogy nem teljességgel legyűrni kell a járványt, hanem csak ellaposítani a görbét, azaz elkerülni, hogy rengetegen egyszerre betegedjenek meg, és zúduljanak az egészségügyi hálózatra. 

A brit kormány kedden azt is hangsúlyozta, hogy nehezen lehet az egyes országok halálozási statisztikáit összehasonlítani, mivel eltérnek a mérési módszerek, és az adatgyűjtés hatékonysága is változik. A briteknél az is különbség, hogy nincsenek frissülő adatok a gyógyultak számáról, így nem tudni, hogy pontosan mennyi aktív fertőzött van a többi nagy nyugat-európai országhoz képest, ahol már lefelé fordult a görbe.

Jonathan Van Tam angliai helyettes tisztifőorvos pedig azt emelte ki, hogy folyamatosan csökken a kórházban ápolt fertőzöttek száma: Egy hét alatt 14 százalékkal csökkent, a hét közepén 13 208-an voltak. Angela McLean tudományos főtanácsadó-helyettes szerint a mozgó, többnapi átlagot jelző görbe a korábbihoz képest sokkal több teszt ellenére is lefelé mutat.

A kormányfő most arról beszélt – a korlátozások feloldására irányuló gazdasági nyomás ellenére, ami a mögötte álló konzervatívok felől is erős –, hogy csak nagyon óvatosan, fokozatosan lehet lazítani. Igaz, elmondta, hogy „Az első csatában már nyerésre áll az ország", de egyértelművé tette, hogy idő előtti feloldás nincsen tervben.

A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható, idekattintva.