Utazási irodák: mi lesz a már befizetett nyári utakkal?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Szinte teljesíthetetlen feladat elé állítja az utazási irodákat a koronavírus-járvány miatt veszélybe került utak árának visszafizetése, hiszen ennek a pénznek a jó részét már ők maguk is továbbutalták a légitársaságoknak és a szállásadóknak - írja a Világgazdaság. Miután pedig az érintett iparágak szereplői is rendkívül súlyos problémákkal küzdenek, hallani sem akarnak az előlegek visszautalásáról.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ismert ugyanis, hogy a járvány miatt lényegében leállt a turizmus, és egyelőre megjósolhatatlan, mikor indulhatnak újra az utazások.

Mindez azért is érzékenyen érinti az utazási irodákat, mert a nyári utakra az elmúlt éveknél is erősebb volt a first minute foglalási szezon, és az utazások zöme most veszélybe került.

Máris több európai országban (Franciaország, Olaszország, Görögország, Belgium, Litvánia) úgy módosították az utazásszervezésre vonatkozó jogszabályokat – vagy éppen zajlik a módosítások kodifikációja –, hogy lehetővé tették az utazási irodáknak a járvány idején lemondott foglalások ellenértékét a járvány utáni időszakban (általában egy év alatt) leutazható voucherrel visszatéríteni.

A Világgazdaság információi szerint hasonlót kezdeményezett a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is kormánynál.

A teljes cikk elolvasható a VG.hu oldalán, idekattintva. »

Járulékmentességet kaptak az utazási irodák

A koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel a Kormány a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet és a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet hatályba lépésével járulékfizetési mentességet biztosított a leginkább sújtott ágazatok számára. 

Az eredeti rendeletekből azonban kimaradtak az utazásszervező cégek és utazási irodák, miközben a turizmus teljes megszűnése miatt ők az egyik legveszélyeztetettebb szegmens. 

Ennek orvoslására azonban sor került, március 26-án a Magyar Közlönyben kihirdetésre került a kormányrendeletek módosítása, és ezzel három további tevékenységre is kiterjesztették a járulékmentességet:

    • Utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
    • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és
    • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30).

Az ezzel kapcsolatos cikket elolvashatja a portfolio.hu oldalán, idekattintva.