Újabb járványt indított el a koronavírus

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus a rendkívül erőteljes mutációs hajlama miatt folyamatosan képez új és új variánsokat, tehát az, hogy megjelenik egy új variáns, nem jelent nagy meglepetést és nem ad okot aggodalomra Rusvai Miklós szerint. 

Virusmaszk

Virusmaszk

Az erre hivatott szakemberek folyamatosan monitorozzák, ellenőrzik az újonnan képződő vírusokat, és amennyiben aggodalomra okot adó variáns bukkan föl, ezt mindenképpen jelzik. Jelenleg ilyen variáns nincs a látóterünkben, a magyarországi mostani járványt tulajdonképpen az omikron variáns okozza, ami másfél évvel ezelőtt bukkant fel – mutatott rá a vírusszakértő, majd hozzátette: nem bukkant fel az utóbbi másfél évben olyan új variáns, ami új görög betűjelet érdemelt volna, mert olyan jelentős eltérést jelentene a korábbi változatokhoz képest.

Világszerte továbbra is az omikron változatnak az alvariánsai vannak jelen, amelyek ellen az újonnan kidolgozott oltóanyagok meglehetősen jó hatásfokkal védenek, de a régiek sem hatástalanok ellene. Azt lehet mondani, hogyha az újak mondjuk 90 százalékban védik ki a súlyos betegség veszélyét, akkor a régi oltóanyagok nagyjából 75 százalékos hatékonyságúak, tehát azok sem teljesen használhatatlanok – jelentette ki a vírusszakértő.

A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a légzőszervi betegségek a koronavírus megjelenése előtt is terjedtek a téli hónapokban, és ugyanúgy járványok zajlottak le, mint most. 

A magyar lakosság koronavírus elleni átoltottsága magas, a magyar felnőttlakosság 71,5 százaléka rendelkezik alapimmunizálással, és 47,5 százaléka már legalább egy ismétlő oltásban is részesült.

A teljes cikk elérhető a magyarnemzet.hu-n, idekattintva »