Boldogkői Zsolt: Egyre több a covidos itthon, járvány lehet a téli hónapokban

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Egyre többen kapják el Magyarországon a koronavírust, de a betegséget nem egyszerű megkülönböztetni az ugyancsak terjedő influenzától. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi mintavételei is alátámasztják azt, hogy újra terjed a Covid az országban.

Virusmaszk

Virusmaszk

A 48. heti adatok alapján a koronavírus örökítőanyaga 14 helyen (Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán) emelkedik a szennyvízben, 8 településen pedig stagnál.

Az összesen 22 mintából 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható a Covid örökítőanyagának jelenléte.

A fokozódó koronavírus-helyzetere utal az is, hogy kedden bejelentették három budapesti oltópontot újranyitását. Így ezentúl a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Dél-Budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján ismét fel lehet venni az oltást.

Ezeken a helyeken többek között azt a 700-800 ezer omikron-variánsra frissített Moderna-vakcinát adják be, amiknek beszerzését múlt csütörtökön jelentette be Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy egy újabb járványhullám előtt állunk, vagy talán már benne is vagyunk. Ezt megerősítette lapunknak Boldogkői Zsolt biológus, genetikus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára is.

– A szennyvízben tapasztalható örökítőanyag-emelkedés arra utal, hogy a vírus egyre nagyobb ütemben terjed, és lehetséges, hogy járványt okoz a téli hónapokban. De nem tudunk pontos adatokat, mivel nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is lanyhult az esetszámok rögzítése. A hivatalos források szerint azonban meglehetősen alacsony a fertőzések száma, aminek az egyik oka az lehet, hogy a betegség enyhébb tüneteket okoz, sokan nem is fordulnak orvoshoz, hanem inkább otthon kihordják, vagy elmennek dolgozni, elősegítve a vírus terjedését.

A teljes cikk elérhető a szeretlekmagyarorszag.hu-n, idekattintva »