Közölte a hatóság, hol robbanhat be a koronavírus-járvány Magyarországon

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Bár országos átlagban stagnál a koronavírus-koncentrációja a szennyvízben, de az adatok alapján több nagyvárosban is fokozódhat a betegség terjedése. A szennyvízben mért koncentrációk továbbra is jelentősek. Európa-szerte emelkedett a diagnosztizált Covid-fertőzések száma az ECDC adatai szerint.

Virusmaszk

Virusmaszk

A 44. héten nincs változás a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentráció országos átlagértékében, a mért eredmény továbbra is emelkedett szinten stagnál – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A tendenciát tekintve a vizsgált városok közül emelkedés látható Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon és Veszprémben.

Csökkenést mértek a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén. A koncentráció négy mintavételi helyen magas, a többi 18 helyszínen az emelkedett tartományba esik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentést tett közzé az EU/EGT-ben a légúti vírusaktivitásról, amely a SARS-CoV-2, az influenza és az RSV terjedését vizsgálva arra jutott, hogy a 2023. évi 43. hét végére a légúti megbetegedések aránya a legtöbb EU/EGT-országban elérte a szezonban várható szintet, részben a SARS-CoV-2 terjedésének köszönhetően, ami megnövekedett kórházi kezelésekhez és halálesetekhez vezetett, különösen az idősebb korosztályok körében.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »