A Covid megedzette az immunrendszerünket, de ez nem elég: így előzd meg az őszi fertőzéseket

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Azoknak a mindennapjai, akik megélték a Covidot, már soha nem lesznek ugyanolyanok. Nemcsak a fejekben, de észrevétlenül a szervezetünkben is megváltozott, sőt még most is változik valami.

Virusmaszk

Virusmaszk

Nem feltétlenül hordasz már maszkot vagy kesztyűt, de lehet, még mindig lefertőtleníted a termékeket, amikor megjössz a bevásárlásból, vagy gyakrabban mosol kezet. Ám ezeken kívül még egy nagy változás történt, amiről talán nem is tudsz.

Néhány napja bejelentették, hogy a Covid-fertőzés újabb variánsa jelent meg, az Eris. Bár a tünetek hasonlóak, mint a korábbi változatoknál – láz, levertség, torokfájás, orrfolyás –, de csak nagyon ritkán jutnak el a betegek a légzési nehézségekig. Ez pedig annak köszönhető, hogy az immunmemóriánkért felelős B- és T-sejtjeink már nem vakok a vírusra.

Az Egyesült Államokban vérminták alapján úgy becsülték, hogy az emberek 97 százaléka már rendelkezik valamilyen immunitással a Covid ellen, köszönhetően az oltásnak, vagy annak, hogy átestek a fertőzésen, esetleg mindkettő. Ugyanakkor ezek az adatok nem feltétlenül mutatják a hazai védettséget, illetve az amerikai szakemberek is felhívták a figyelmet, hogy más vírusok terjedését is – például az influenza -, fontos megakadályoznunk, így továbbra is javasolják, hogy gyakran mossunk kezet, fertőtlenítsünk, vagy, ha olyan helyre megyünk, ahol tudjuk, hogy sok ember lesz zárt helyen, viseljünk maszkot.

Azt is kiemelik az orvosok, hogy ha tüneteket észlelünk magunkon, ne menjünk közösségbe, hiszen a koronavíruson kívül számos olyan fertőzés van, amely veszélyt jelenthet például az idősekre vagy a krónikus betegekre. 

A cikk elérhető a divany.hu oldalán, idekattintva »