Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 05. 03.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Megállt a javulás szennyvízadatokat tekintve, ez jelzi a vírus örökítőanyagának jelenlétét - derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Javulnak a járványadatok, ennek és az oltási aránynak köszönhetően a hétvégén lazultak a szigorú szabályok, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számos jogosultsággal rendelkeznek már.

Virusmaszk

Virusmaszk

Hogy ezzel miként élt az ország, arról először hétfőn tartott tájékoztatót az operatív törzs - az érettségik kezdőnapján. Gál Kristóf először az enyhítésekről beszélt, figyelmeztetve, hogy a maszkviselésben nem állt be változás, de a védettségi igazolvány kiemelt védelmet kapott, hamisítása törvényileg büntetendő.

Rendősrési adatok a hétvégéről:

    • 1966 maszktalan embert találtak
    • 668 ember sértette meg a kijárási tilalmat egy V. kerületi pincében és
    • egy XIII. kerületi alagsori lakásban rendezvényekre csaptak le, pozitív drogteszteredmények születtek
    • 193 intézkedés volt a korridorokon
    • 27 386 ember van hatósági házi karanténban, 1668-an követhetők mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert járványadatokról szólt. Aláhúzta közülük, hogy a fertőzöttek jelentős része otthonában gyógyul, egyre kevesebb a súlyos állapotú beteg. A tisztifőorvos úgy látja, a védelmi intézkedéseknél sokkal hatásosabbak az oltások, ezért mindenki oltson, regisztráció és időpontfoglalás után, mindig olyan oltással, "amely bent van az országban".

Külön kért mindenkit arra, hogy ne hanyagolja el a második oltás felvételét, ez garantálja a gyártók szerinti védelmet a vakcina részéről. Bejelentette, hogy érkezik

    • kedden 334 450 Pfizer-vakcina (egy része második körös oltásra megy, akiket érint, azok sms-t kapnak), ebből kapnak mások mellett az érettségit felügyelő tanárok
    • az oltóbusz Janssen-vakcinákkal.

Elképzelhetőnek nevezte, hogy a későbbiekben változik az oltások keverésének rendje, de ehhez még nincs meg a megfelelő biztos tudás. Müller Cecília jelezte, sok a kérdés a védettségi igazolás körül. "Azt, kérem, ne várják, hogy ott, azonnal megkapják a gyártótól, de haladéktalanul legyártják az elveszett kártyákat újra" - húzta alá. Elmondta újra, hogy a 16-17 éves fiatalok regisztrációja is lehetséges már, őket már májusban beolthatják.

"Noha azt látjuk, hogy csökkent az örökítőanyag-mennyiség, most már stagnálást észlelünk. Budapest vonatkozásában egy nagyon enyhe emelkedés volt mérhető, ugyanígy Debrecenben és Szolnok városában" - emelte ki.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.