Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 04. 30.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elhangzott, a támadás a gyógyszerfelírást is érintette, amint elhárul a probléma, azt is bejelentik. Péntek reggel a miniszterelnök társaságában ült össze az operatív törzs, ezt követően Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádióban bejelentette, hogy mivel pénteken vagy szombaton eléri az ország a 4 millió beoltottat, szombaton jön a 4 milliós nyitás.

Virusmaszk

Virusmaszk

A héten utoljára azonban az operatív törzs maga is előállt jelzéseivel, figyelmeztetéseivel, a járványadatokban eddig tapasztalt javulás ugyanis mintha megtorpanni látszana, csaknem 200-an még csütörtökön is elhunytak a koronavírusos betegek közül, és több mint 2500 az új fertőzött.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese bejelentette, terheléses támadás érte az oltás időpontfoglaló informatikai rendszerét, ezért a rendszer leállt. A támadás érintette a receptfelírási rendszert is. Amint a hibát elhárítják, jelezni fogják, ilyen támadások más országokban is voltak - közölte.

A támadást - közlése szerint - "felelőtlen emberek követték el". Részletesen beszámolt a már ismert, 4 millió beoltotthoz köthető új szabályokról is, amelyek szombaton lépnek hatályba.

Tisztázta, hogy "a gyülekezés továbbra is tilos, a csoportosulás pedig kerülendő". Rendőri ellenőrzési napi adatok:

589 maszktalan embert találtak csütörtökön (62 ezer fölött már a hasonló intézkedések száma) vendéglátóüzletekben és azon kívül rendőri intézkedésre nem került sor 161 kijárásitilalom-szegőt találtak az elmúlt napon a korridorokon 76 rendőri intézkedés történt karanténadatok: 32 838-an vannak karanténban 3117 az egy nap alatt elrendelt karanténok száma, 2031 ember követhető mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt mondta, folyamatos a regisztráció, a 4,6 millió regisztrált háromnegyede pedig "már be is van oltva". Az időpontfoglalás - közlése szerint - a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer oltására érvényes, egészen addig, amíg van oltás. Bejelentette, 324 ezer AstraZeneca oltás érkezett a pénteki napon, de mindig figyelnek arra, hogy félretegyenek második körös oltásra.

"Kérem, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között" - nyomatékosította. Mindegyik vakcinát megvizsgálják, ezt tették a korábban érkezett 28+24 ezer Janssen vakcinával, ezeket megfelelőnek találták, tehát ez is rendelkezésre fog állni.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.