Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 04. 27.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A járvány területi érintettsége nem nagyon változik, a települések 99 százalékán továbbra is van koronavírusos beteg. A második oltás felvételét nem szabad elmulasztani az első dózis hatásosságában bízva - figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos. Nem lehet keverni a különféle oltásokat sem - egyelőre.

Virusmaszk

Virusmaszk

Keddig 3 679 730 ember kapott valamilyen védőoltást Magyarországon, és a héten várhatóan elérkezünk a négymilliós határhoz, amelyhez a kormányfő elmondása és a kormany.hu-n később megjelentek szerint a védettségi igazolványosok megkapják a "nagy engedményeket", és megnyílnak előttük az éttermek belső terei, a szálláshelyek, a mozik, a színházak, az uszodák és még sok más hely. (A védettségi igazolványok érvényességével, határátlépéskor való használatával, sőt már magával a megérkezésével - meg nem érkezésével - kapcsolatban is még számos tisztázatlan kérdés van.)

Közben részben vélhetően a hétvégehatás miatt, az új fertőzöttek keddi száma a februári adatokat idézi: 1253 újabb embert regisztráltak covidosként. Sok ezren vannak még kórházban és továbbra is magas az elhunytak száma (kedden újabb 183 fő) – részletek itt. Közben már zajlik a tömeges oltás, a Sinopharm vakcinájára még lehet jelentkezni online.

Keddi rendőrségi adatok Kiss Róberttől, az ügyeleti központ vezetőhelyettesétől:

    • Az elmúlt napon a vendéglátóüzletekben való tartózkodás miatt nem kellett intézkedni. Egy vendéglátóhelyet lehet, hogy bezáratnak, a vizsgálat még zajlik. Más, nem vendéglátó jellegű üzletet nem kellett bezáratni.
    • Tavaly tavasz óta 567 büntetőeljárást folytattak le a járvánnyal kapcsolatban, ezekben 115 gyanúsítotti kihallgatás történt.

A világ járványhelyzetével kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: az indiai mutánson kívül egyéb variánsok is problémát okoznak Indiában, ott az egészségügyi rendszer heroikus küzdelmet folytat. Időközben Európában a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. Eredményes küzdelem folyik, köszönhetően a védőoltásoknak és a higiénés szabályok betartásának.

Itthon már rendelkezésre áll az a védőoltás-mennyiség, amellyel mindenki védetté tehető a fertőzés súlyos, szövődményes lefolyásával szemben. A héten minden védőoltás-típus rendelkezésre áll, aki oltakozni szeretne, megteheti - mondta a szakember, megemlítve, hogy a Sinopharm vakcinájára bárki maga is bejelentkezhet az interneten. A többi oltást az eddig megszokott módokon a háziorvosok segítségével osztják el.

Megemlítette: az oltás után nem alakul ki rögtön a védettség, ehhez heteknek kell eltelniük.

    • Kedden hajnalban 480 ezer Szputnyik V érkezett (ennek elosztásáról itt írtunk).
    • Szintén ma futott be 355 680 adag Pfizer/BioNTech oltás, továbbá
    • 19 200 adag AstraZeneca, és a héten még jön ebből mintegy 324 000 adag.

Ezután már csak az van hátra, hogy mindenki jelentkezzen az oltásra.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.