Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 03. 19.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A kedden érkezett Moderna-szállítmányról, a keddre várható óriási Pfizer-vakcinákról, az ellenanyagszint-mérésről és a beoltott pedagógusok számáról is hosszabban beszélt a hétfői tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos. Nagyon lassan, de javulnak a járványadatok, bár a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma még mindig növekszik - derül ki a hétfő reggel közzétett friss járványadatokból, amelyeket az Infostarton grafikonokkal együtt megismerhet.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az operatív törzs az iskolanyitás napján is összeült, majd meghirdette még mindig online tájékoztatóját a legfontosabb aktuális tudnivalókról. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta,

    • 1911 maszktalan embert találtak a hétvégén (számuk összesen már 55 ezer fölött van)
    • visegrádi kalandpark: több vendég is volt a tilosban nyitva tartó helyen
    • egy vendéglátóhelyet kellett bezárni - egy szarvasi sörözőt
    • kijárási tilalom: 2974 személlyel szemben intézkedtek a hétvégén
    • péntek éjjel bejelentést tettek, hogy a pesti Nehru parton hangos zene és kiabálás van, eljárás történt péntek éjjel Pestszentlőrincen egy zenész születésnapi magánrendezvényre csaptak le egy bisztróban a
    • korridorokon 218 intézkedés volt
    • 45 132-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 3121 ellenőrizhető mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert járványszámok sorolásával kezdett, kiemelve, hogy minden harmadik magyar már legalább egyszer be van oltva. 68 400 Moderna-vakcina érkezését is bejelentette. Erről az oltás szempontjából legfontosabb, hogy külön ellenőrzés nélkül, azonnal adható.

Keddre várnak

    • 248 040 adag Pfizer-vakcinát,
    • később orosz és
    • kínai oltóanyag is jön még a héten - mondta.

"Kicsit csökkent az egészségügy nyomása, de további megfeszített munkát igényelnek a mostani számok is" - húzta alá. Ismételten elmondta, hogy a halálozási statisztikában mindenkit feltüntetnek, aki a halálakor koronavírusos volt, függetlenül attól, hogy a koronavírus-fertőzésbe halt-e bele vagy sem. Jelezte még azt is, 4 millió 280 ezer ember jelentkezett már oltásra.

Megköszönte az embereknek, hogy húsvétkor fegyelmezettek voltak, emiatt is javulnak most a számok, és megnyithattak az óvodák, valamint az iskolák alsó tagozatai. A szülőket ennek kapcsán kérte, hogy csak teljesen egészséges gyermekeket engedjenek iskolába, ahol pedig szellőztetni kell, amennyit csak lehet, fertőtleníteni, kezet mosni, a szünetekben a gyerekeket a szabadba kivinni, még ha rossz idő van, akkor is, megfelelő ruházatban. Felidézte, a pedagógusok közül 31 ezer embert hívtak oltásra a hétvégén, 32 százalékuk vette igénybe a soron kívüli oltakozás lehetőségét.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.