3 millió 145 ezer a beoltott, 5216 az új fertőzött, elhunyt 241 beteg

Már 3 145 592 fő a beoltottak száma, ebből 1 349 314 fő már a második oltását is megkapta.

Virusmaszk

Virusmaszk

A koronavirus.gov.hu pénteki közleménye szerint újabb 5 216 magyar állampolgár szervezetében ismerték fel a koronavírust (COVID-19). Összesen 742 198  fertőződött meg eddig a vírussal.

Az elmúlt 24 órában 5 422 újabb személy lábalt ki a betegségből, ezzel 445 920-ra emelkedett a gyógyultak száma.

Az aktív esetek száma 271 516.

Jelenleg 9 459 koronavírussal fertőzött beteget kórházban ápolnak, akik közül 1 117-en vannak lélegeztetőgépen. 

24 762 főre nőtt az elhunytak száma, 241 új halottat azonosítottak.

A fertőzöttek megyék szerinti megoszlásáról itt tájékozódhat.

Részletes magyar koronavírus statisztikákért kattintson ide.


 A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. Az oltásra jelentkezett idősek  90%-a és a regisztrált 18-59 év közöttiek közel fele (49,6%) is már megkapta az oltást. Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. Ma és szombaton újabb lehetőséget kapnak a soron kívüli oltásra a regisztrált pedagógusok, bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók.

 A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. 

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.