Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 04. 15.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, nem közvetíthetők online az osztálytermi tanórák, illetve hogy az igazgatók megengedhetik a szülőknek, hogy féltett gyermekeik igazoltan otthon maradjanak. Amint azt a Kormányinfón Gulyás Gergely előre jelezte, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentései nyitották az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóját.

Virusmaszk

Virusmaszk

Alapvetések:

    • április 19-én véget ér az óvodai rendkívüli szünet
    • és az alsó tagozatosoknak addig érvényben lévő digitális munkarend
    • május 10-ig az 5.-12. évfolyamok digitális munkarendben tanulnak.

Szerinte rendben enyhülnek a járványügyi adatok, ezzel párhuzamosan tempósan oltják a pedagógusokat, az érintettek körében túl vannak a 200 ezer oltáson az április eleje óta zajló oltási programban (ebben benne vannak a bölcsődei dolgozók és a szakképzésben résztvevő oktatók), ezért született az a döntés, hogy hétfőn megkezdődhet a jelenléti nevelés-oktatás az óvodákban, alsó tagozatokban, "a szülőknek dolgozniuk kell".

Az óvodákban - mint elmondta - a gyerekek 11 százaléka már most jelen van felügyeleti rendben, vegyes csoportokban. "A visszaállástól azt várjuk, hogy minden óvodással a saját nevelője foglalkozzon, kérem, hogy a hagyományos kereteket állítsák vissza, akkor is, ha csak kevés óvodást visznek vissza az óvodába hétfőtől" - mondta Maruzsa Zoltán.

Úgy látja, kevéssé fogékonyak a vírusra a kisgyermekek, az alsó tagozatosok között fele-harmada volt arányaiban a fertőzöttek száma a felső tagozatosokhoz képest. "Jelentős érv a nyitás mellett, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban a legkevésbé hatékony" - ismerte el Maruzsa Zoltán. Továbbá "a kicsiknek szükségük van a saját tanítójukra" - érvelt.

A felsősöket és a gimnazistákat arra kérte, illetve szüleiket, hogy május 10-ig legyenek türelemmel.

Újra kötelező lesz

    • a hőmérés
    • a távolságtartás is
    • fertőtleníteni is kell,
    • a szereket biztosítják hozzá.

A szakszervezeti vezetőkkel és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével is tárgyalt, ők mind egyetértettek vele abban, hogy fokozatos nyitásra van szükség. "Amit nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezzük az osztályokat, ehhez kétszer annyi pedagógusra lenne szükség" - tette egyértelművé. Kijelentette, az intézmények vezetői később is megmaradó felhatalmazást kaptak arra, hogy a szülők ne küldjék iskolába a gyermekeket, el kell fogadni azt is, hogy az osztálytermi órákat nem lehet pluszban közvetíteni az otthon maradók számára.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.