Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 04. 08.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Kormányinfót követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a rendőrség is kamerák elé áll a friss tudnivalókkal. Hullámzóak a napi járványadatok, a halottak száma továbbra is magas, a korábbi alacsonyabb újfertőzött-szám után pedig ezúttal egy magasabb adat érkezett, így még mindig emelkedik az aktív fertőzöttek száma, igaz, lélegeztetőgépen már kevesebben vannak, mint korábban.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az adatokra reagálandó az operatív törzs csütörtökön is tájékoztatót hirdetett. Kiss Róbert először az április 19-ig hatályban maradó szabályokról beszélt.

Rendőri intézkedési adatok:

maszktalanok napi száma: 466 ideiglenes üzletbezárásra nem került sor 200 embert találtak, aki nem tartotta be az új, lazább kijárási tilalmat sem 6200 hatósági házi karantént rendeltek el, 3602 ember követhető mobilon.

Müller Cecília a napi adatokkal kezdett, külön kiemelve, hogy a két oltást megkapottak száma már egymillió fölött van.Ismételten aláhúzta, a vakcinák egy része az oltópontokra megy, másik része pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központba ellenőrzésre - utóbbiak közé tartoznak az orosz és a kínai vakcinák, amelyeket még az NNK-ban külön is ellenőrizni kell, a többi oltásért az Európai Gyógyszerügynökség vállal garanciát.

Müller Cecília felidézte, az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását, amely szerint lehet összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca oltása között, de ebben még tovább kell vizsgálódni. A magyar adatokat a NEAK gyűjti és összesíti, Magyarországon nem találtak többlet megbetegedést, sőt a járvány előtti időszakban sokkal több trombózisos eset volt, mint a járvány megkezdődése, vagyis 2020 óta.

A járványügyi adatokat elemezve azt látja, "van egy kicsi csökkenés", ami biztató jel már. Az új fertőzöttek átlagéletkora 46 év (régóta nincs változás), a nemenkénti megoszlás: 54 százalékban a nők érintettek.

Területi érintettség: 3122 település (99 százalék). 16 százaléknyi fertőzöttet Budapesten azonosítottak, 14 százalékot Pest megyében, "Zalában 2 százaléknyi a jelenlét, ám ott növekszik a vírus jelenléte" - jegyezte meg Müller Cecília. Megyék: Baranyában, a Jászságban és Zalában növekedés van a fertőzöttségben, 17 megyében és a fővárosban viszont csökkenést lát az NNK.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.