Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 04. 07.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Müller Cecília országos tisztifőorvos kibogozta a 311-es rekord halottszám rejtélyét: egy részük nem kedden hunyt el, hanem korábban, csak "adattorlódás történt". A nyitás első napján is meghirdette napi tájékoztatóját az operatív törzs, azon a napon, amelyen már sokkal alacsonyabb az új fertőzöttek száma, mint egy-két hete, de az elhunytaké a csúcson van.

Virusmaszk

Virusmaszk

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, Európában feszes tempót diktál Magyarország az oltásban. "25 százalékos az átoltottsági szint" - közölte. "Minden negyedik magyar ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát" - tette hozzá, elmondva még, 13 százalékos az EU-s átlag, és egymillió magyar kapta meg a második oltást is.

Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk szerinte ahhoz, hogy visszatérhessünk a normális kerékvágásba. Rámutatott,ezért is ösztönzött mindenkit, hogy kérje az oltást. A pedagógusok soron kívüli oltásáról elmondta, "százezren már megkapták az oltást, akiket SMS-ben behívtak, azok 85 százaléka meg is jelent oltásra. Korábban 34 ezer pedagógust már beoltottak" - tette hozzá.

A pedagógusok oltására csütörtökön újabb ütem kezdődik, vasárnapig tart, ekkor is 100 ezer ember kaphat oltást, azokat is várják, akiket hívtak a múlt héten, de nem jelentek meg. "Kiemelkedő hetet zártunk, soha annyi oltást nem adtunk be, mint az elmúlt héten. 526 ezer első oltást, összesen 778 ezer oltást adtunk be" - fordította a számok nyelvére a vakcinációt.

A tervekről is beszélt: 1,6 millióan várnak még az oltásra, továbbra is az határozza meg az oltás ütemét, hogy mennyi oltás érkezik az országban. Hamarosan olthatnak a múlt héten érkezett Szputnyikkal, illetve a szerdán érkezett Pfizer-vakcinával, háziorvosi praxisonként 50 ember mehet átlagosan oltakozni - mondta még. Végül bejelentette, 18 szakrendelőt bevontak az oltási kampányba, bízik abban, hogy hamarosan lesz annyi vakcina, hogy mindenütt lehet majd oltani.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.