Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 04. 06.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A húsvéti ünnep négy napja után álltak ismét kamerák elé a friss hírekkel – a nyitás miatt nagyon várt 2,5 milliós oltásszám kapujában. Erről nem esett szó a tájékoztatón, de az elhangzott: az alacsony napi fertőzöttségi adat nem ad okoz optimizmusra, valószínűleg az ünnepek után megnő az orvoshoz fordulók száma.

Virusmaszk

Virusmaszk

Elhangzott: a háziorvosok is megkapták a poszt-covid módszertani ajánlást, hozzájuk és a poszt-covid ambulanciákhoz is fordulhatnak az érintettek. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte az operatív törzs tájékoztatóját a rendőrségi információkkal.

A hosszú hétvégén 3851 ember a közterületeken, 68 a tömegközlekedésben, 30 bevásárlóközpontban és üzletben nem vagy rosszul hordta a maszkot, ami miatt intézkedtek velük szemben. Pénteken a budapesti Filozófusok Parkjában egy fiatalokból álló csoport sok tagja nem viselt maszkot, összesen 18 személlyel szemben indult szabálysértési eljárás.

Egy gönyűi virágboltot bezárattak a hosszú hétvégén, mert az üzemeltető nem tartotta be a védelmi előírásokat. 1019 rendőri intézkedés volt eddig a vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonaktozó szabályok megsértése miatt. A hosszú hétvégén 16 vendég és 2 üzemeltető ügyében jártak el, 3 vendéglátóhelyet zárattak be. Akasztón egy söröző, Maglódon egy söröző kerthelyisége volt nyitva, a budapesti Lánchíd utcában és Üllés településen egy-egy vendéglátóhely volt szabályellenesen nyitva és vendégeket szolgáltak ki (utóbbi helyen a mosdóban bukkantak rá a bujkáló vendégre).

3249 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt. Egy XIII. kerületi magánlakáshoz április 1-jén csendháborítás miatt hívták a környékbeliek a rendőröket, akik 5 főt ellenőriztek, 3 fő sértette meg a kijárási tilalmat. Ám a figyelmeztetés és a szabálysértési eljárás ellenére később vissza kellett menniük, ezért a kerületi rendőrkapitányságra előállították az ott lévőket.

Az Erzsébet körúton egy Airbnb-lakásban intézkedtek 6 fővel szemben csendháborításos állampolgári bejelentés miatt, a Dohány utcában 11 személlyel szemben szintén Airbnb-lakásban. Itt az üzemeltetővel szemben is eljárást indítottak. Müller Cecília országos tisztifőorvos kezdésként hangsúlyozta: "az első szó a köszöneté kell hogy legyen. Csak ezen a négy napon 276 ezer embert oltottunk be, ezt köszönöm mindenkinek" - mondta, megemlékezve a húsvétkor dolgozó egészségügyi dolgozóknak, önkénteseknek, és azoknak is, akik megjelentek az oltópontokon felvenni a vakcinát.

A reggel közzétett napi adatok közül megemlítette: mintegy 2 432 000 beoltott személy van már Magyarországon (legalább első oltás), több mint 900 000 ember már a második dózist is megkapta. Az átoltottság az uniós átlag közel duplája: Magyarországon a lakosság 24,2 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást (az uniós átlag 12,7 százalék). Az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást.

A 80 éven felüliek körében több mint 90 százalékos az átoltottság. Egyre több praxisban "elfogynak" a 65 év feletti regisztráltak - de még mindig vannak, akikről "nem tudnak", mert nem regisztráltak, őket a jelentkezésre biztatta Müller Cecília. A honvédségi buszok kedden Komárom-Esztergom megyében járják a kistelepüléseket az oltások beadásáért.

A teljes cikk elolvasható az infosatrt.hu oldalán, idekattintva.