Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 03. 30.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Sokáig kellett várni a keddi járványadatokra, de az operatív törzs szokásos tájékoztatóján György István bejelentette: már meghaladja a beoltottság a 20 százalékot. Csütörtökön kezdik a tanárok oltását Pfizer-vakcinával. Ezekben az órákban lépjük át a kétmillió beoltottat, ezzel meghaladtuk a 20 százalékos beoltottságot – mondta György István államtitkár, az ország oltási munkacsoport vezetője. Ezzel Európában az első vagy a második helyen áll átoltottságban Magyarország. A múlt héten a legtöbb oltást adták be, csaknem 540 ezer adagot.

Virusmaszk

Virusmaszk

Továbbra is az idősek és a krónikus betegek oltása a legfontosabb. Napról napra nőtt a regisztráltak száma. Eddig 3,7 millióból 1,5 millió a 65 év feletti, a 78 százalékuk már be van oltva. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető az oltás hatása – közölte az államtitkár.

Újabb kampány indul: oltásra hívják a március 24-ig regisztráló óvodai és iskolai dolgozókat, pedagógusokat. Ők még most SMS-t kapnak, és csütörtöktől szombatig oltják őket 101 kórház 426 oltópontján reggel héttől este hétig. Pfizer-vakcinát kap ez a foglalkozási kör, a kedden érkező szállítmány révén. Ha valaki már megkapta az oltást, ha nem tud megjelenni, nincs tennivalója.

Akik hétfő éjfélig regisztráltak, a húsvét utáni héten oltják, ekkor kerülnek sorra a bölcsődékben és a szakképzésben dolgozókat. Ők húsvét után kapnak értesítő SMS-t, az oltást április 8-10. között kapják meg.

Ezenkívül az oltási programban folytatódik a regisztrált idősek és krónikus betegek oltását is részben Pfizer, részben Szputnyik V vakcinával. Az oltásokat az oltópontokon a húsvéti ünnepek alatt is működnek. Az AstraZeneca-vakcinából kétezer háziorvos kap egy-egy ampullát. A Modernából 68 400 első és 13 200 második oltást lehet beadni.

A honvédségi oltóbuszokon 500 embert oltottak már be, és a továbbiakban is alkalmazzák majd. Ezeket a magyar honvédség működteti, és főleg kistelepüléseket vetik majd be, ahol nincs háziorvos. Négy-öt ilyen busz tudja majd a polgári lakosságot is oltani – mondta György István.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 655 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 632 esetben léptek fel. Üzletekben 5 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 18 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 1019 intézkedés kellett, 306 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Hétfőn 475 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Budapesten egy Király utcai Airbnb-lakásba hívták ki a rendezőket, ahol egy házibulit szüntettek meg, amelyen 34 ember, köztük 16 külföldi vett részt. Összesen 56 564 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 59 rendőri intézkedés történt. Hatósági házi karantént 7110-et rendeltek el, és összesen 55 280 zárlat van hatályban.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.