Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 03. 26.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Amely iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozó hétfőig regisztrál, soron kívül be lesz oltva - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Pénteken is 5 számjegyű volt az új fertőzöttek száma, nem látszik lassítani tehát a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a regisztrált aktív fertőzöttek száma is növekszik még.

Virusmaszk

Virusmaszk

Hajnalban Orbán Viktor miniszterelnök részt vett az operatív törzs - nyitást is előkészítő - ülésén, és "részsikerekről" számolt be ezt követően a Kossuth rádiónak adott interjújában, lett iskolanyitási dátum (április 19.) és átalakul a boltzár, területi korlátozássá változik a kategória szerinti, 10 négyzetméterenként lehet bent egy ember, emiatt kitolódik a nyitva tartás esténként, és a kijárási tilalom is később kezdődik este.

A részletekről az operatív törzsnek kellett beszámolnia. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese mindenekelőtt bejelentette, terheléses kibertámadás érte a regisztrációellenőrző honlapot. Feljelentést tettek.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az iskolák újranyitásának részleteiről beszélt, majd a digitális oktatás számait sorolta fel, valamint az iskolai felügyelettel kapcsolatos adatokkal. Azt közölte, "pontos újranyitási dátumunk nincs", de elindítják a regisztrált óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók oltását, elsőként azokét, akik március 24-ig regisztráltak. A kör jövő hétfőn kezdődik, aki még nem regisztrált, annak hétfő éjfélig kellene megtenni.

"Aki egy hónap múlva gondolja meg magát, azt nem fogjuk tudni soron kívüli oltásban részesíteni" - figyelmeztetett. Ennek "adatbázis-frissítési" okai vannak. A március 24-ig regisztrált dolgozókat húsvét előtt, a hétfőig regisztrálók a húsvét utáni napokban kapnak oltást. Lakcímként mindenkinek azt a címet kell beírnia, amelyhez az oltás cselekményét igazíthatják. Kiss Róbert a szót visszavéve elmondta, újra 600 körüli volt a maszktalanok száma csütörtökön.

Elmondta még, egy kecskeméti sörözőben a dolgozókon kívül volt még egy személy, a sörözőt fél évre bezárták, a vendéget pénzbírsággal sújtották. 321 ember fittyet hányt a csoportosulási és kijárási szabályokra. 8288 karantént rendeltek el az elmúlt napon, mobiltelefonon 5118 ember követhető.

Röszkénél 3-3 óra a be- és kilépési idő - zárta gondolatait. Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte a 200 ezer fölé emelkedett aktívfertőzött-számot. "Átalakult a vírus fertőzőképessége és a betegség lefolyásának súlyossága is" - hangsúlyozta.

Jelezte, az oltási terv végrehajtása rendkívüli teljesítmény a háziorvosok és a kórházi oltópontok munkatársai részéről. "Mindkét helyen nagyon fáradnak, mindenki megfeszítve teszi a dolgát, ezért feltétlenül szükséges, hogy mi magunk is segítsük a munkájukat, közönséges, egyszerű állampolgárként is tegyük oda magunkat a védekezéshez" - húzta alá.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.