Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 03. 08.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A reprodukciós rátánk 1,4 százalék közelében van, ez magasnak számít - jelentette be az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Az új betegek között sok a fiatal, és órák alatt romlik le az állapotuk annyira, hogy ellátásra szorulnak. Ismertette az új mutációk által okozott első tüneteket.

Virusmaszk

Virusmaszk

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese nőnapi köszöntéssel kezdte a bejelentkezést és megemlítette, hogy ma a virágüzletek még nyitva tarthatnak. Ezután ismertette a hétfőn életbe lépett szigorítások legfőbb pontjait.

A rendőri intézkedések közül kiemelhető, hogy

    • 405 ember a közterületen 21 a tömbeközlekedésben, 55 a bevásárlóközpontok, üzletek területén nem vagy rosszul hordott maszk miatt került rendőri intézkedés alá.
    • Eljártak egy ittas emberrel szemben is, aki többszöri felszólításra sem volt hajlandó maszkot felvenni. Szabálysértési eljárás indult.
    • Az elmúlt hétvégén a vendéglátóhelyen 6 ember tartózkodott szabálytalanul, egy vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak: Lepsényben az egyik presszóban volt ott a tulajdonos és még három ember.
    • 1646 személlyel szemben a kijárási tilalom és a közterületi tartózkodás szabályainak megszegése miatt intézkedtek a hétvégén.
    • Több magánrendezvényen csendháborítás miatt jártak el a rendőrök a belvárosban, ezek során 39 külföldi és 28 magyar állampolgárral szemben intézkedtek.
    • 46 664 helyszíni ellenőrzést végeztek a hatósági házi karanténosokkal kapcsolatban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a reggeli adatközlésből kimaradt oltási adatokat: hétfő délelőttig már 1 207 717 ember kapta meg az első oltását Magyarországon, ezzel a lakosság átoltottsága 10,26 százalékos, ami alapján az ország a lakosságarányosan a második az EU-ban. 307 929 ember kapta meg a második oltását.

Kedden is érkezik Pfizer-vakcina, és minden nap zajlik a legidősebbek és a magas kockázatú személyek beoltása. Megismételte: a hét második felében oltják el a múlt hétvégére tervezett AstraZeneca-vakcinákat.

A reggeli adatközlésben szereplő 2696-os új fertőzötti szám relatív alacsonyságának magyarázatára Müller Cecília nem osztott meg részletetket. A hosszú covid szindróma elhárítására az úgynevezett hosszú covid ambulanciák fogadják azon panaszosokat, akik fáradtsággal vagy más maradványtünettel küzdenek.

A jelentkezőket kivizsgálják és gyógyítási programot készítenek számukra. Rendkívüli terhelés alatt áll az egészségügy, az aktív fertőzöttek száma 115 981, sosem volt még ilyen gyors növekedés a fertőzöttek számában. A legnagyobb terhet az jelenti, hogy sokan kerülnek kórházba, mert súlyosan zajlik a betegségük.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.