Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 03. 05.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Ezt György István, az oltási munkacsoport vezetője jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett, van már olyan variáns, amely ellenáll a most használatban lévő oltásoknak.

Virusmaszk

Virusmaszk

Komoly feladat várt a pénteki online sajtótájékoztatón az operatív törzsre, tisztáznia kellett ugyanis, mi lesz a csütörtökön a hétvégi oltási kampányra kiértesített 74 ezer, 18 év fölötti, de nem idős krónikus beteggel, akiket várná a félretett AstraZeneca oltás.

György István, az oltási munkacsoport vezetője kijelentette, a dezinformációk ellenére az e hétre tervezett oltási program a tervek szerint halad, a jogosultak 10,9 százalékát már beoltották Magyarországon.

Most a következő oltások beadására van lehetőség:

    • 114 ezer Pfizer-vakcina
    • 40 ezer Moderna-oltás
    • 250 ezer Sinopharm.

Az SMS-alapú oltáskampányról ezt követően beszélt "adatszinkronizációs probléma miatt". Az érintettek később újabb SMS-t kapnak, amiben elnézést kérnek tőlük, majd új időpontot az oltásra.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az oktatás leállításáról szólt, az általános iskolák első iskolai oktatási napja a húsvéthétfő utáni kedd lesz a tervek szerint. "Sem az iskolában, sem az óvodában nem szervezünk ügyeletet, a mostani leállás egy célzott, nem több hónapra szóló, hanem rövid időszak" - mondta még. A gyermekétkeztetés elvitellel és kiszállítással lesz hozzáférhető.

A gimnáziumi felvételikkel kapcsolatban elmondta, az érintettek számára azt javasolják a gimnáziumoknak, hogy helyezzék a felvételit át az online térbe, senkit nem érhet hátrány a pótfelvételi eljárás során a járvány miatt. Kérte a pedagógusokat, hogy regisztráljanak oltásra.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő a rendőri intézkedések adatait ismertette:

    • 200-nál is több maszktalan emberrel szemben intézkedtek
    • 436-an sértették meg a kijárási korlátozásokat egy nap alatt
    • 16 415 karanténellenőrzés történt, mobilon 4073 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt mondta, az adatok mindenütt romlanak, nálunk is, "napról napra exponenciálisan nő a regisztrált fertőzöttek száma". Kérte, "ne legyen kontaktus", amennyire csak lehet.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.