Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 26.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Egy Zambiában járt munkatárssal találkozó magyar embernél mutatták ki. Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is kiderült, meg fogják változtatni az AstraZeneca vakcina alkalmazását, és az is, hogy "kórházaink intenzív osztályai lassan telítődnek". Két görbe halad egymással párhuzamosan, az oltási és a harmadik járványhullám miatti fertőzöttségi. Ennek napi állásáról a napi adatok közlésekor számoltunk be.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az operatív törzs pénteken különlegesen is sokáig ülésezett - részben Orbán Viktor miniszterelnök társaságában -, és feladatot is kapott, szabályokat kell kidolgoznia az utazások szigorításával kapcsolatban. A reggeli munka után újra online sajtótájékoztatót hirdetett a járványügyi testület, a héten utoljára.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettes be is számolt róla, hogy már dolgoznak a feladaton. Rendőri intézkedések csütörtökön:

    • 130 maszktalan járókelő
    • az üzletek korlátozott nyitvatartását eddig 621-en szegték meg
    • Kispesten egy sörözőben találtak 3 vendéget, akik szeszes italt ittak, 6 hónapra bezárták a kocsmát
    • Zsana egyik büféjében 2 vendéget találtak, 6 hónapos büfézár az ítélet.
    • 422 olyan embert találtak csütörtökön, akik fittyet hánytak a kijárási szabályokra, 7-en voltak kutyások
    • VII. kerület: házibuli volt, 55 fő külföldi, 1 magyar állampolgár lett intézkedés alá vonva
    • figyelmeztetés: február 28-ra nyilvános rendezvényt hirdettek meg a fővárosban magánszemélyek, de ezt rendezni is tilos, illetve részt venni rajta is
    • karanténadatok: 11 913 helyszíni ellenőrzés, 6261 elrendelt karantén (35 303 aktív), mobilon 3195 ember követhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van. "Az adatok exponenciálisan növekednek, nagy valószínűleg a mutáns vírusok szerepe miatt. íp> Éppen ezért rendkívül fontos, hogy most nagyon szigorúan tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat, ne lankadjon a figyelem" - kérte. Rámutatott, épp az elhunytak számának csökkentése miatt volna szükség az oltásra, közben viszont "rendkívüli mértékben emelkedik az aktív fertőzöttek száma, minden adatunk kedvezőtlenül alakul".

Müller Cecília figyelmeztetett, "rendkívüli módon megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége is", ráadásul nem enyhébb a mutáns okozta betegség sem az eddig ismert vírustörzsekénél.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.