Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 24.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Csaknem 400 olyan embert találtak a rendőrök egyetlen nap alatt, akik megszegték a kijárási tilalmat vagy vétettek a csoportosulás szabályai ellen - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, ahol az országos tisztifőorvos elmondta, kaphatnak-e oltást az autoimmun betegek.

Virusmaszk

Virusmaszk

A bejelentett harmadik járványhullám hetedik napján az operatív törzs ismét összeült, tanácskozott, majd Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezést koordináló más szakemberek társaságában Orbán Viktorral egyeztetett a Karmelitában, hogy a közelgő nyitás ütemezésével kapcsolatban egyeztessenek.

Az operatív szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese arról számolt be, hogy kedden 119 maszktalan embert találtak. A tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 7 emberen nem volt szájmaszk.

Vendéglátóüzlet ideiglenes bezárására nem került sor. 397 olyan embert találtak kedden, akik megszegték a kijárási tilalmat vagy a csoportosulás szigorú szabályait. Felhívta még a figyelmet, hogy rendezvénystop van, amely egyébként a csoportosulás tilalmából is következik.

Karanténszámok: 10 255 helyszíni ellenőrzés volt kedden, 5098 elrendelt karantén, 27 737 aktív karantén van, mobilon 2710 ember ellenőrizhető. Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón először a már ismert járványszámokról beszélt, külön kiemelve, hogy minden nap vannak olyan fiatal halottak, akiket a védőoltás megmenthetett volna.

A lélegeztetőgépen lévők kilátásait rossznak nevezte, "ez egy veszélyeztető állapot", amelynek megakadályozása érdekében zajlik a védőoltások beadása. Megerősítette, a Sinopharm vakcinából minden háziorvos 50-55 adagot tud most beadni, de egyes háziorvosok 70-et is olthatnak, ez függ a krónikus betegek számától, illetve az idős páciensek arányától is.

Bejelentette, a jövő héten jelentős mennyiségű oltást tudnak beadni, mert a kínai mellett AstraZeneca és Pfizer oltás is rendelkezésre áll. Egy hét alatt 368 ezer embert tudnak majd beoltani.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.