Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 23.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma, de közben már a kínai vakcina kiszállítását is megkezdik a háziorvosokhoz. A legfrissebb hírekről tájékoztat az operatív törzs.

Virusmaszk

Virusmaszk

A múlt heti 170 ezer oltással már több mint 457 ezren kaptak oltást, 207 ezren már a másodikat – mondta György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. Az oltás az oltási rend szerint zajlik, az átoltottság meghaladja az uniós átlagot. Ezen a héten 275 ezer embert tudnak beoltani a kínai Sinopharm vakcinával.

Az egészségügyi dolgozók beoltása megtörtént, aki még nem jelezte az igényét, továbbra is jelentkezhet. Az idősotthonok átoltása is megtörtént, 84 ezren kaptak oltást, 77 ezren már a második adagot is. Két nagy lakossági célcsoport oltása zajlik párhuzamosan. Az idősek, illetve a 18–59 éves korosztály krónikus betegeinek oltása zajlik. Ezen a héten is ennek a két körnek az oltása folytatódik, mert a védekezés szempontjából ez a legfontosabb.

A kínai vakcinát már szállítják a helyi kormányhivatalokba, onnan kerül a háziorvosokhoz. Most már minden praxisnak jut a vakcinából, átlagosan 55 adag. Még mindig az idősebbek oltását kell előtérbe helyezni, ezzel a vakcinával már az otthonokban is lehet oltani.

Kedden 52 ezer adat Pfizer-vakcina érkezett, ezzel a kórházi oltópontokon oltanak, oda a háziorvosok küldhetnek 10-10 pácienst. Az AstraZeneca-vakcinával folytatódik 4175 praxisban 10-10 60 év alatti krónikus beteg oltása.

A héten 368 ezer embert olthatnak be, így több mint 800 ezer fölé emelkedhet a beoltottak száma. A háziorvosoknak az önkormányzatok is segítséget nyújtanak, a regisztrált oltandók listáját minden héten megkapják.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 137 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 98 esetben léptek fel. Üzletekben 27 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 12 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 834 intézkedés kellett, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Két üzeletet kellett ideiglenesen bezáratni, Acsán egy sörözőben szeszes italt fogyasztottak, a helyet hat hónapra bezárták. Kengyelen egy vendéglátóhely volt nyitva, ezért szintén hat hónapra bezáratták.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.