Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 22.

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján bejelentette, 378 főnél találtak eddig brit variánst, és 34 főnél egyéb olyan variánst, amely viszont nem a brazil és nem a dél-afrikai.

Virusmaszk

Virusmaszk

A múlt héten hivatalossá tett harmadik hullám adatai tengerén már elfelejthetjük az 1000 körüli napi fertőzöttadatot, ám a halottak száma jelenleg 50 alatti egy nap alatt, s lassan ki kell derülnie, mit javasol a kormánynak a korábban beígért márciusi nyitással kapcsolatban. Ezért az operatív törzs hétfőn is összeült, majd meghirdette napi tájékoztatóját.

A tájékoztató kezdetén Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt a rendőri intézkedésekről:

  • a hétvégén 471 olyan embert találtak, akin nem volt maszk
  • vendéglátóhelyeken 6 személy ellen indítottak a hétvégén szabálysértési eljárást
  • 2 esetben intézkedtek üzlet ideiglenes bezárásáról (Debrecenben 3 emberen nem volt maszk és ittak is - ezen a helyen már nem először, ezért 6 hónapos zár jön; Karcagon szintén nyitva volt egy vendéglátóhely, itt is alkoholt fogyasztottak, 6 hónapos zár)
  • a kijárási korlátozást már 41 ezren szegték meg összesen
  • péntek éjjel egy társasházban az I. kerületben egy 74 fős szülinapi bulira csaptak le
  • 10 992 karantént rendeltek el a hétvégén, mobilon 1367 fő ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón megerősítette, emelkedik a fertőzöttek száma, "méghozzá exponenciálisan". A napi adatokat sorolva külön kiemelte, jellemzően a variáns tehető felelőssé a járványadatok romlásáért.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.