Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 19.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az országos tisztifőorvos bejelentése szerint már csak az OGYÉI zöld jelzésére kell várni, ám Müller Cecília január 29-én már bejelentést tett erről az engedélyről.

Virusmaszk

Virusmaszk

A harmadik hullám bejelentése óta tovább romlottak a járványadatok, Orbán Viktor is veszélyes pillanatnak nevezte a mostanit a koronavírus-helyzetben. Az operatív törzs a kormányfő jelenlétében ülésezett péntek reggel, majd a bejelentett időpontban megkezdte sajtótájékoztatóját.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese 143 fő maszktalan ember felelősségre vonásáról számolt be közlései ismertetésekor egy nap alatt. Továbbra is vannak, akiket nem "hat meg" a kijárási tilalom, illetve a csoportosulás tilalma, az ő napi számuk csütörtökön 367 volt. Mobilon keresztül 2520 ember követhető a karanténosok közül.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először a már ismert adatokat ismertette, megjegyezve, továbbra is a krónikus betegek vannak főképp veszélyeztetve. Elmondta még, az aktív fertőzöttek száma is növekszik, de van egy hatékony fegyver: a vakcina, ebből ötféle áll rendelkezésre és van engedélyezve. "Az oltással egészséget ajánlunk, a szövődmények és a halál elkerülését" - szögezte le. Bejelentette: az NNK megvizsgálta a Sinopharm vakcináját, és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeinek való megfelelése,"arra készülünk, hogy ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja, elkezdődhet az alkalmazása".

Müller Cecília bejelentésével kapcsolatban azonban érdekes: január végén az OGYÉI már engedélyezte a vakcinát, ezt ráadásul éppen Müller Cecília jelentette be. A kínai oltóanyag leiratát hamarosan közzé is teszik. "A vakcina egy elölt teljes vírust tartalmazó vakcina, amely immunreakciót vált ki, ez a válasz erősebb lehet más oltásokéinál, de ezek a beadott vírusok betegséget okozni már nem képesek" - ecsetelte Müller Cecília.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.