Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 18.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az ígért 88 ezernél 5 ezerrel kevesebb vakcinát küld csütörtök este Magyarországra az AstraZeneca gyár - derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Több hetes koronavírusjárvány-ügyi adatrekordok dőltek meg Magyarországon a csütörtöki adatközléssel, ezért a csütörtökön is ülésezett operatív törzs ismét meghirdette napi tájékoztatóját, a nyitásról szóló nemzeti konzultáció első teljes napján.

Virusmaszk

Virusmaszk

A rendőri intézkedéssel kezdődött a tájékoztató - Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese révén:

    • 182 maszktalan embert találtak szerdán, 17-en a járműveken vagy a megállókban szegtek szabályt
    • Kisvárdán bezártak egy vendéglátóhelyet fél évre, mert ott négyen alkoholt fogyasztottak
    • a kijárási tilalmat vagy a csoportosulási szabályokat az elmúlt 24 órában több mint 300 ember szegte meg, 39 341 az ő számuk már összesen
    • 22 893 karantén aktív jelenleg
    • 2306 ember ellenőrizhető a karanténban mobilon keresztül
    • Röszkén két órát kell várni
    • 531 büntetőeljárás van folyamatban a járvánnyal összefüggésben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos "fokozódó számokról" számolt be az új fertőzöttek tekintetében.

Elmondta, az elhunytak 3 százalékában nem volt eddig krónikus beteg a többieknél minden esetben volt valamilyen egyéb betegség. "Éppen ezért fontos, hogy az oltási programunk következetesen, folyamatosan megvalósításra kerüljön" - hívta fel a figyelmet. Bejelentette, továbbra is vizsgálják a kínai Sinopharm vakcina beadhatóságát a Nemzeti Népegészségügyi Központban, az elmúlt napokban vált teljessé a kísérődokumentáció. Ígérte: igyekezni fognak az értékeléssel, hogy minél hamarabb adható legyen a kínai oltóanyag.

Fontosnak nevezte, hogy "azokat a személyeket védjük meg, akik a legveszélyeztetettebbek", hisz "életet nem tudunk visszaadni senkinek". Jelezte azt is, aki korábban nem igényelt vakcinát, de az ő "köre" már lement, bátran jelentkezzen utólag is, sor fog kerülni rá is hamarosan. Felhívta még a figyelmet arra is, hogy a különböző vakcinák alkalmazása különböző, nem ugyanazoknak adható például a Pfizer vagy az AstraZeneca oltóanyaga sem. Szempont az oltásnál továbbá, hogy a háziorvosok mely betegüket tartják az oltásra leginkább rászorulónak, "ők ismerik a kórelőzményeket, az anamnézist".

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban még azt is elárulta, hogy késő este 88 helyett csak 83 ezer oltás érkezik csütörtök este. Ezeket a háziorvosok kapják meg, bő 40 ezer embert olthatnak velük a jövő héten. Müller Cecília a szűrőbuszok működtetéséről is beszélt, itt tartózkodnak délután 5-ig:

    • Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja
    • Deák Ferenc tér
    • Papp László Aréna bejárata.

Azokat várják a buszok, akiket a háziorvos tesztre utalt be.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.