Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 17.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A kínai vakcinákkal együtt az oltás leirata is megérkezett Kínából - derült ki az operatív törzs napi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, mi történik, ha valaki tünetmentes covidosként kap oltást. Az elmúlt egy-két nap reménykeltő adatai után újra száz közelében a koronavírus-betegség szövődményeiben elhunytak száma, és 1500 fő fölötti új fertőzöttet találtak a laborokban. Az operatív törzs ezért nem lazíthat, szerdán is összeült, majd meghirdette online sajtótájékoztatóját.

Virusmaszk

Virusmaszk

A rendőri intézkedésekről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt:

    • 142 maszkszabálysértőt találtak
    • a keddi napon nem történt tiltott vendéglátóhelyen tartózkodás
    • 325 ember nem tartotta be a kijárási és gyülekezési szabályokat az elmúlt 24 órában.

Karanténadatok: 3051 karantént rendeltek el, 18 205 az összes száma. Mobilon 2176 ember ellenőrizhető. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a járvány "nem enged a szorításából", ezt a már ismert járványadatok felsorolásával támasztotta alá. Külön kiemelte, hosszú idő után először emelkedett az aktív fertőzöttek száma is.

Úgy látja, nem helyes, ha "enyhítünk, majd szigorítunk", inkább a lassú enyhítésben látja a járvány megszüntetésének lehetőségét, de "egyelőre ennek még nincs itt az ideje". Hangsúlyozta, hogy újra emelkedőben van a kórházban ápoltak száma, igaz, nem nagy mértékben, viszont a lélegeztetőgépre szorulók is újra többen vannak, mint 300.

Világossá tette, hogy csak a megfelelő számú oltott személy teremtheti meg a nyájiimmunitást Magyarországon. Elmondta még, mások mellett Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Zalaegerszegen és 5 Budapest-környéki településen is erősödött a koronavírus-örökítőanyag jelenléte a szennyvízmintákban. Nőtt a brit mutáns jelenléte is, 193 főnél mutatták ki eddig ezt a vírusvariánst.

"Ezzel azért foglalkozunk, mert bár nem okoz súlyosabb megbetegedést, de gyorsabban terjed, nagyobb a fertőzőképessége, egy fertőzött személy legalább másik négynek át tudja adni a vírust."

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.