Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 02. 15.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Keddre félmillió adag Sinopharm-vakcinát várnak, az NNK azonnal elkezdi a kínai oltóanyag bevizsgálását. Tömeges oltási kampányban egy hétvégén akár egymillió embert is be lehet majd oltani.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az első oltást december 26-án kezdték el Magyarországon, eddig 336 297 fő kapott oltást, közülük 129 339 fő már a második oltását is megkapta. Ezzel a lakosság 4,7 százaléka kapott oltást – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője.

A választás jogáról úgy nyilatkozott, hogy az oltóhelyeken nem lehet választani, mert nem áll egyelőre több rendelkezésre. A választás lehetősége azonban biztosított, egyrészt önkéntes az oltás, másrészt eldöntheti, az adott oltóhelyen felajánlott vakcinát elfogadja-e. Erről már a háziorvos értesíti a pácienst. Ha nem fogadja el a vakcinát, marad a regisztráltak listáján, mindaddig, amíg végül meg nem történik az oltása.

Az oltási rendben a negyedik körnél tartanak, az egészségügyi dolgozók után már megtörtént a szociális intézményekben élők és dolgozók oltása. Utána következett a hatvan év felettiek oltása, míg a múlt héten már az orosz Szputnyik vakcinával kormegkötés nélkül oltanak négy budapesti oltóponton. A háziorvosoknak egyelőre korlátozott számban tudnak vakcinát biztosítani, de minden regisztrált sorra fpg kerülni – közölte György István.

A negyedik körben elkezdődött múlt héten a hatvan év alatti krónikus betegek oltása is, mert az AstraZeneca vakcinájának az alkalmazási előirata ezt engedi meg.

Ezen a héten is az idősek és a hatvan év alatt krónikus betegek oltását folytatják, szó sincs az oltási rend felborulásáról – cáfolta a híreket az államtitkár. Ezen a héten is négyféle vakcinával oltanak.

A legidősebbek oltását továbbra is a Pfizer és a Szputnyik vakcinájával folytatódik. A Pfizerből 40 ezer vakcina érkezik kedden, és folytatódik az egészségügyi dolgozók második oltása. A 20 ezer orosz vakcinával már nem csak Budapesten oltanak, hanem a megyei kórházakban is. A háziorvosok négy-négy idősebb, krónikus betegséggel nem rendelkező embert választhatnak ki az oltásra. Az AstraZeneca oltásából 22 800 érkezik, ezzel továbbra is a hatvan év alatt, krónikus betegeket oltják. A Moderna vakcinával az idősotthonok második körös oltását folytatják.

Megérkezett az első kínai vakcinaszállítmány, de még a Nemzeti Népegészségügyi Központ még vizsgálja az oltásokat. Mindenkitől türelmet kérnek, vakcina nem marad felhasználatlanul. Továbbra is a háziorvos értesíti az oltásra jelentkezőket – mondta György István. A tömeges szakaszban akár hétezer oltási pont is lehet, és akár egyetlen hétvége alatt egymillió ember oltható be. Egy tömeges oltási héten több mint másfél millió, akár kétmillió ember is beoltható. A tömeges oltási kampányban levélben kapnak majd értesítést a jelentkezők.

Magy állampolgár csak úgy léphet Románia területére, ha karanténba vonul, kivéve, ha 24 órán belül elhagyja az országot, ha három napnál régebbi negatív PCR-tesztjük van, három hónapon belül átestek a betegségen vagy oltást kaptak – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. Hasonlóan szigorított Szlovénia is, a belépési szabályok még szigorúbbak, mint a románok.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.