Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 01. 20.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Amikor zajlik egy akut megbetegedés, nem csak koronavírus elleni védőoltást, de mást sem lehet beadni - tisztázta Müller Cecília. Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján még azt is elmondta, hogy nem maradhat meg a nap végén oltóanyag, ugyanis mindig be tudnak hívni oltandó személyt az utolsó pillanatban is.

Virusmaszk

Virusmaszk

Kifejezetten biztatóan alakulnak itthon a járványszámok, ám még szűk két hétig érvényben vannak a járványügyi korlátozások. Hogy milyen elmozdulásra lehet számítani, miben és mikor, erről is értekezik folyamatosan az operatív törzs, amely szerdára is meghirdette tájékoztatóját. Közben új vakcinaszállítmány is érkezett.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő közölte, 132, maszkszabály ellen vétő állampolgárt találtak a keddi napon közterületen. Kedden a rendőrök egy fővárosi boltot és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei konditermet zártak be 15, illetve 7 napra - tette hozzá. Hárman sétáltattak "tilosban" kutyát. 47 alkalommal intézkedtek a rendőrök átutazó személyekkel szemben, mert az illető személyek nem tartották be a rájuk vonatkozó szabályokat.

9015 karanténellenőrzés volt, 2213 karantént rendeltek el. Mobilon 1896-an ellenőrizhetők - sorolta. Müller Cecília országos tisztifőorvos először a már ismert, napi járványszámokat sorolta, megjegyezve, még nem látható a számokban a mutáns vírus gyors terjedése. Elmondta, mintegy 130 ezer emberre való vakcinát kapott Magyarország eddig, ez "gyakorlatilag eloltásra került", ezért ideje volt az újabb Pfizer-szállítmány érkezésének, 30 ezer ember beoltására elég ez, pár nap alatt el is fog fogyni. (Egy hét múlva jön a következő szállítmány.)

"Az a célunk, hogy az átoltottságot egyre fokozzuk. Ennek határt kizárólag a vakcinaszám szab" - rögzítette a korábban is többször hangoztatott információt. Kérte, hogy mindenki bízzon a járványügyi szakemberek tudásában, információiban, közléseiben. Azt is közölte, vannak egészségügyi dolgozók, akik nem oltakoztak, ezért kérte őket, hogy jelentkezzenek, hisz ők dolgoznak az első vonalban a koronavírus-járvány leküzdéséért.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.