Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 01. 18.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Kiderült, hogyan kell védekeznie annak, aki már mindkét vakcinaadagot megkapta, és mi lesz további oltásokkal, ha valaki az első beadása után megbetegszik. A héten újabb oltóanyag-szállítmányok érkeznek.

Virusmaszk

Virusmaszk

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte a tájékoztatót:

    • A hétvégén 496 emberrel szemben intézkedtek, mert nem vagy rosszul hordták a maszkot.
    • 391-en nyilvános helyeken nem hordták a maszkot.
    • 36-an a tömegközlekedési eszközökön, 69-en üzletekben szegték meg e szabályt.
    • 1443 ember szegte meg a kijárási tilalom és a közterületi tartózkodás szabályait, 2 személy a kutyasétáltatásra vonatkozó előírásokat nem tartotta be. 228 rendőri intézkedés történt a hétvégén a tranzitszabályok megszegése ügyében.
    • 132 esetben jártak el – eddig összesen – rémhírterjesztés miatt.

A gyógyultak száma már meghaladja az aktív fertőzöttek számát és ma ismét relatív alacsonyak voltak a fertőzöttségi és halálozási adatok - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, felidézve a napi adatokat: 875 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 352 703 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 68 beteg, így az elhunytak száma 11 409 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 110 853 főre csökkent.

Felhívta a figyelmet Müller Cecília, hogy az adatok nem jelentik a járvány legyőzését, hiszen már több környező országban is ismét emelkednek a járványszámok. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az oltás felvételének fontosságát. Kiemelte, az elhunytaknál gyakran említett krónikus alapbetegségek Magyarországon népbetegségek, sokakat érintenek, a vírusfertőzés így sokaknál járhat súlyos következménnyel.

A keddi nap folyamán elfogy az országba eddig beérkezett összes vakcina. Az összes beoltott személyből 10 003 az idősotthonokban lakók vagy dolgozók száma. Ha ezekben a közösségekben magas az átoltottság, akkor megáll a vírus cirkulációja e közösségekben, mert nem talál olyan szervezetet, akit meg tudna betegíteni. Nagyon sokat tesz a közösségért az, aki oltakozik – ismételte meg az országos tisztifőorvos.

Az oltóanyagokkal kapcsolatos téves információkkal kapcsolatban Müller Cecília azt kérte, hogy mindenki higgyen a magyar szakembereknek, és annak a rengeteg információnak, ami az évtizedek során felhalmozódott a magyar járványügyben, ami világszinten is nagyon korszerű.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.