Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 01. 14.

A Moderna vakcinájával folytatják az idősotthoni oltást; Szijjártó Péter felel a keleti irányú vakcinabeszerzésért - hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Szerda este 100 ezer közelében járt a hazai beoltottak száma, és maga Müller Cecília országos tisztifőorvos is beadatta a vakcinát. A csütörtöki járványadatok közben vegyes képet mutatnak, az aktív fertőzöttek száma meredeken csökken, a betegeké is, ám a koronavírus-fertőzés szövődményeiben megint elhunyt 118 ember, ezért az operatív törzs a csütörtöki Kormányinfót követően megint előállt szokásos online tájékoztatójával.

Virusmaszk

Virusmaszk

Kiss Róbert először a védelmi intézkedésekről beszélt, 197 személyt még mindig nem érdekelnek a maszkszabályok, és ezt a rendőrök is észlelték közterületen, ezért intézkedtek ellenük az elmúlt napon. A kijárási tilalom betartását is folyamatosan ellenőrzik, 336 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt napon, közülük kettő volt a kijárási szempontból szabálytalan kutyasétáltató.

10 984 karantént ellenőriztek szerdán a rendőrök, 2778 ember követhető mobil segítségével. Müller Cecília országos tisztfőorvos a már ismert járványszámokkal kezdett. Elmondta, 50 és 99 év közöttiek az elmúlt napon elhunytak.

"A második járványhullám csúcsát már elértük, lefelé tartó szakaszban vagyunk, de a védelmi intézkedéseken nem enyhíthetünk, csak ha lesz elegendő oltott vagy a fertőzésen átesett személy" - mondta. Felhívta a figyelmet, hogy a gyógyultak száma mintegy kétszerese már az aktív betegekének.

Az egészségügy széles körű átoltását azért is fontosnak nevezte, hogy később minél többeket bevonhassanak az oltásba, ha már lesz elég vakcina. Közölte, folytatódik az idősotthoni oltási kampány, Moderna vakcinával.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.