Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 01. 13.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az interneten biztosan csak hamis vakcinát lehet venni - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. 1358 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 345 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948 főre emelkedett – a központi tájékoztató oldal adatai szerint.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az operatív törzs szerda reggel is összeült, hogy megállapítsa a legfontosabb tudnivalókat, ezekről pedig most is online tájékoztatón adott számot.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszámolt róla, hogy túl vannak a legnagyobb idősotthonok oltási kampányán, összesen 7000 oltást adtak be az előző hét végéig, a most megérkezett Moderna-vakcinákból 3600 embert tudnak oltani majd - közülük majdnem ezren idősotthoni dolgozók -, és senkinek nem kell meglepődnie azon, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinák két oltása között nem ugyanannyi idő telik el - 21, illetve 28 nap.

Folytatják a célcsoportos tesztelést is, január első hétvégéjén az óvodák, iskolák félmillió tesztlehetőséget kaptak. A kormány a vírus terjedésének lassítása érdekében kéri, hogy akit érint, éljen a szűrés lehetőségével - mondta még.

Csákó Ibolya (ORFK) a tájékoztatón elmondta, számos kereskedő az interneten használja ki, hogy a vakcinára vágyó emberek türelmetlenek, de a neten "biztosan csak hamis vakcinát lehet venni". Hozzátette, a vakcinákkal kapcsolatos egyéb eszközöket is kínálnak a csalók, hűtőszekrényeket is, amelyekben tárolni lehet a "hozzáférhető vakcinát".

"Magyarországon a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetes kereskedőfelületeket, jelenleg nincs információnk arról, hogy Magyarországon van hamis vakcina" - tisztázta.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, 184 ember vétett a maszkszabályok ellen az elmúlt napon. 58 emberrel szemben alkalmaztak helyszíni bírságot. A közlekedésben és a boltokban már alig akad vétkes, tucatnyi ember van csak.

A kijárási tilalom 311 embert nem érdekelt az elmúlt napon, 303 személy valóban felelősségre vonható volt. Tilosban kutyát csak néhányan sétáltattak. Karanténszámok: 10 473 ellenőrzést végeztek háznál, mobilon 2876 ember ellenőrizhető. Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón elmondta, hogy számos fertőzött otthon gyógyul, a kórházban ápoltak száma és a gép segítségével lélegeztettek száma is csökken, de a számok nem adnak okot lazításra. Ismételten nyomatékosította, hogy az elhunytak jelentős része krónikus alapbetegséggel küszködött, 3 százalékban van mindössze azok aránya, akiknek nem volt korábban ismert krónikus baja.

A teljes cikk elolvasható az infosatrt.hu oldalán, idekattintva.