Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 01. 12.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nem maradnak el az érettségik és a középfokú felvételi vizsgák sem. Már itthon is alkalmazzák az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását a Pfizer-BioNTech vakcina adagolására vonatkozóan: egy ampullát hat oltásra használnak fel. Egy embernél csak egyféle oltás használható fel - derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

Virusmaszk

Virusmaszk

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kezdte a tájékoztatót, beszámolva arról, hogy 42 óvoda egy-egy csoportjában van szünet, továbbá 79 iskolában egy-egy osztály van digitális munkarendben.

Az érettségivel kapcsolatos aggodalmakkal kapcsolatban leszögezte: álláspontjuk szerint nincs kérdés, ezt a vitát már tavaly lefolytatták. Példának hozta, hogy elmaradt az érettségi tavaly Nagy-Britanniában, és utána felvételi káosz jött - ez Magyarországon nem következhet be. Több felelősséget kért mindenkitől, a cél az, hogy az érettségit megtartsák. Tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel közel 30 ezer diák érettségizett le, járványgócok kialakulása nélkül.

Az írásbelit a tavasszal már bevált módon, fokozott biztonsági intézkedések mellett, egy teremben 10 fő részvételével fogják megrendezni. A szóbeliket a távolságtartás szabályaival le lehet bonyolítani biztonságosan - jelentette ki Maruzsa Zoltán. A kormány nem tervez változtatni sem az egyéb szabályokon, sem az időponton. Hozzátette: a tantermen kívüli oktatás ellenére is van lehetőség arra, hogy – ahol ez szükséges – személyes felkészítő beszélgetéseket szervezzenek az intézmények, ha ezt a tanárok és a szülők is szükségesnek látják.

A középfokú felvételi eljárást is lebonyolítják, ahogyan azt az már decemberben közölték, itt a felkészüléssel sem lehet probléma, mert a nyolcadikosok jelenléti oktatásban vesznek részt. 75 ezer diák tesz majd írásbeli vizsgát, a szokásosnál jóval több, 535 helyszínen, tízfős létszámkorláttal a termekben.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.