Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 01. 07.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy január 11-én hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: már a jövő héten megérkezhet az első szállítmány a Moderna vakcinájából is. Az oktatás állapotáról számolt be elsőként Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. A téli szünetben fertőtlenítették az intézményeket, az év eleji szűréskor 209 oktató fertőzöttségét mutatták ki. A tesztelés iránti érdeklődés csökkent, alig húszezren vették igénybe a lehetőséget.

Virusmaszk

Virusmaszk

Január 4-én zökkenőmentesen indult az oktatás, 12 óvodában és 14 iskolában volt szükség intézkedésre, de van, ahol csak néhány csoportban vagy osztályban rendeltek el digitális tanrendet. A belépéskor továbbra is zajlik a hőmérés, és a jövő héten megkapják az intézmények a fertőtlenítőszereket is.

A középiskolákban november 11. óta digitális tanrend van, az eémőlt időszakban azt elemezték, hogy vissza lehet-e állni a jelenléti oktatásra. Végül az óvatosság mellett döntöttek, ezért az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy január 11-én hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet. A kormány dönt majd erről, a részleteket pénteken hozzák nyilvánosságra, de az iskoláknak úgy kell készülniük, hogy marad a jelenlegi rendszer – közölte az államtitkár.

A pedagógusok közül is elsőként a 60 év felettieket oltják majd be, utána a veszélyeztetetteket, de az államtitkár azt kérte, ehhez az oktatásban dolgozók is regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

3068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 334 836 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 127 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma technikai okok miatt változatlan a szerdai naphoz képest, 179 541 fő. A gyógyultak legfrissebb adatait holnap közöljük. Az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő. 5387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Rendben zajlik az egészségügyi dolgozok oltása, az intenzív és a sürgősségi osztályon dolgozók már megkapták a vakcinát, most a többi osztályon dolgozók oltása folyik. A 25 oltóponton kívül már a városi kórházakban is oltanak, majd belépnek a körbe a szakellátók és a háziorvosi rendszer, ha már rendelkezésre áll elegendő vakcinamennyiség. Már minden egészségügyi dolgozónak lehetősége van oltásra. Nagy az érdeklődés, nem mindig könnyű bejelentkezni, ezért e-mailben érdemes jelentkezni az oltópontokra. Szerda estig 31,5 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be – jelentette be az országos tisztifőorvos.

Elkezdték az idősotthonban lakók oltását is, első körben négy nagy létszámú intézményben Budapesten, Pécsen és Miskolcon. Jelentős számban jelentkeztek a lakók és a dolgozók, összesen 1226 ember kérte a vakcinát. Az idősotthonok lakói a leginkább veszélyeztetettek, ezért ott folytatják az oltást. Ezeken a helyeken tapasztalatokat is gyűjthetnek a szakemberek, amelyeket a későbbiekben hasznosíthatnak.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Moderna vakcináját. Az unió 80 millió adagot kötött le, és Magyarország 1 774 ezret foglalt le, ez 887 ezer ember oltását teszi lehetővé. A jövő héten már meg is érkezhet az első szállítmány Magyarországra – közölte Müller Cecília.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.