Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 01. 06.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Magyarországon még mindig nem észlelték az új koronavírus-mutáció létét; nincs influenzajárvány; hetente érkezik koronavírus-vakcinából szállítmány; egy felolvasztott vakcina 120 órán keresztül felhasználható - az operatív törzs fontos közlésekkel jelentkezett szerdán.

Virusmaszk

Virusmaszk

2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 118 többségében idős, krónikus beteg (az előző adat 103 volt), így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett.

Közben zajlik az ország egészségügyi dolgozóinak koronavírus elleni oltása. Mindezeket kommentálva szerdán is online sajtótájékoztatót hirdetett az operatív törzs. Müller Cecília országos tiszti főorvos először is a friss járványadatokat ismertette.

Elmondta ezek után, hogy nem változott a veszélyeztetettséget jelentő krónikus alapbetegségek köre, így a szív- és érrendszeri és a daganatos betegeknek kell különösen is odafigyelniük magukra. A mintavételi adatokról - amelyekkel kapcsolatban probléma volt reggel tapasztalható a tájékoztató portálon - elmondta, 22 729 volt az elmúlt napon elvégzett tesztek száma.

Már 21 ezer egészségügyi dolgozót beoltottak a 25 oltóponton - közölte még. Úgy érzékeli, sokan vágynak oltakozni, ugyanakkor, hogy bővítsék az oltakozás lehetőségét, a városi kórházakat is beléptetik az oltópontok közé. Tervezik a háziorvosok bevonását is a koronavírus-védőoltásba, ezért Müller Cecília külön kéri a háziorvosokat, hogy minél hamarabb "vegyék fel az oltást".

Elmondta még, a szociális ellátóhelyek lakóit is hamarosan oltják majd, nekik nem kell sehová sem menniük, "mobil oltópontokon" kapják meg a koronavírus-védőoltást. Számítanak ebben az intézményi orvosok és ápolók aktivitására is. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 190 ember ellen léptek fel egy nap alatt a rendőrök a közterületi maszkszabály be nem tartása miatt. 9765 karanténellenőrzés történt egy nap alatt a rendőrség részéről, mobilon 2465 ember ellenőrizhető.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.