Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 12. 02.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A kórházban ápoltak száma még mindig emelkedik, de nem olyan gyorsan, mint az előző héten. – közölte az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentette, megtartják a középiskolai írásbeli felvételiket.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Operatív Törzs jelenleg 383 óvodában egy-egy csoportot érintően (13%), 191 óvodában (6%) és 122 általános iskolában (5%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 643 általános iskolában egy-két osztályt (25 %) és 58 általános iskolában (2%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A célzott ingyenes tesztelésben a részvételi arányról elmondta, örültek volna, ha a 73-74 százalékos arány magasabb lett volna, az ismételt tesztelés idején kifejezetten ajánlják, hogy éljenek a pedagógusok a lehetőséggel. A 2,3 százalékos pozitivitás csaknem háromezer főt jelent, de majdnem 200 ezer pedagógusnak volt lehetősége a tesztelésre. A fertőzöttségi arány alacsonynak mondható az államtitkár szerint. Felderítetlen helyeket is találtak, de többségében olyan helyszínek voltak, ahol már ismertek voltak pozitív esetek.

A cél az, hogy működjön az oktatás, ehhez szükséges a preventív magatartás – mondta Maruzsa Zoltán, és hozzátette, három hónap telt már el a tanítási évből.

December negyedikéig lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre, január 23-án lesznek az írásbelik, hasonló biztonsági körülmények között, mint az érettségi idején. Egy teremben csak tíz felvételiző lehet majd. Lehet olyan egészségügyi helyzet, amikor valaki nem tud részt venni a felvételi, január 28. lesz a pótnap, valamint február 5. is.

2020 tavaszán felfüggesztették a tanfelügyeleti eljárásokat, ezek továbbra is szünetelnek a veszélyhelyzet végéig.

4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg – mindössze négy százaléka volt társbetegség nélküli –, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179 fő. 7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a keddi adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kórházban ápoltak száma még emelkedik, de nem olyan gyorsan, mint az előző héten – mondta a szakember. Az a törekvés, hogy a járványgörbét minden lehetséges módon ellaposítsák, így enyhíteni az egészségügyi rendszer óriási terhelését. 78 kórházban kezelnek már koronavírusos beteget, a terhelést megpróbálják egyenletessé tenni, ahol hiány jelentkezik az ellátószemélyzetben, ott közbelépnek. Napi szinten figyelik a kórházak és a személyzet terhelését. Az ellátó személyzet jelenti mindenhol a kapacitás korlátját, és ők is fáradnak – közölte a tisztifőorvos.

A karácsonyi szabályokról azt mondta Müller Cecília, hogy a kormány erről a jövő héten dönt, az operatív törzs ehhez javaslatokat tesz majd. Abban bíznak, hogy az ünnepeket a család körében biztonságban lehet majd eltölteni.

Az ajándékvásárlásról azt mondta, ne menjünk zsúfolt helyekre, ne legyenek tele a plázák, mindenki találja ki, hogy mit vásárolna, és céltudatosan menjen az üzletekbe, emellett pedig ajánlotta a webáruházi vásárlást.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.