Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 12. 01.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az elmúlt héten lezárult a célzott csoportos gyorstesztelés első köre, az óvodákban, iskolákban, idősotthonokban és az egészségügyi szolgáltatóknál. Az önkéntes tesztre 181506 fő jelentkezett, a tesztek 2,44 százaléka bizonyult pozitívnak - hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Virusmaszk

Virusmaszk

yörgy István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az elmúlt héten lezárult célzott csoportos gyorstesztelés első köréről elmondta még, több ezer tesztelőcsapat több mint 10 ezer helyszínen végezte a mintavételt, a 181 506 főből 2,44 százalék bizonyult pozitívnak.

A bölcsődei dolgozók 79 százaléka vett részt a tesztelésben, 1,8 százalékuk volt pozitív. Az óvodai dolgozók 74 százalékát tesztelték, a pozitivitás 2,3 százalék volt. Általános iskolákban 73 százalékos részvétel mellett 2,3 százalék, a szociális intézményekben 3,73 százalékos volt a pozitivitás. Szakképző intézetekben 64 százalékos részvétel mellett 2,6 százalék volt a pozitivitási arány.

Az egészségügyi dolgozók közül 10222 vettek részt, 1,96 százalékos pozitivitást mutattak ki a tesztek.

A második kör már elkezdődött, aki teheti, éljen a lehetőséggel - mondta György István, álhírnek nevezve azt az állítást, amely szerint retorzió éri azt a személyt, aki nem veti alá magát a mintavételnek.

Elmondta még, hogy az operatív törzs döntött arról, hogy a következő körben az államigazgatásban az ügyfélszolgálatokon dolgozók körében folytatódik a tesztelés. Az egyetemisták kirendelése a velük való egyeztetés alapján történt, szállásukat, étkezésüket biztosították, megkapták az NNK által előírt védőfelszerelést, és kollektív biztosítást kötöttek rájuk.

A teljes cikk elolvasható a napi.hu oldalán, idekattintva.