Orbán Viktor: akkor is lesz fejlesztés, ha nincsen uniós pénz

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Tíz, illetve harminc évre 2-2,5 milliárd euró hitelt vett fel a kormány, a gazdaság pedig áll annyira stabil lábakon, hogy ne szoruljon feltétlenül uniós forrásokra. Beszélt a vakcinákról is, illetve elárulta a pénteki járványadatokat is.

Virusmaszk

Virusmaszk

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban. (Itt hallgathatja meg.)

Elsőként a csütörtöki online EU-csúcs eseményeiről beszélt.

"Soros György fenyegeti Magyarországot, Lengyelországot, az Európai Unióban viszont az a módja a viták rendezésének, hogy leülünk egymással" - utalt arra, hogy épp ugyanazon a napon tett közzé cikket Soros György arról, mit és hogyan kellene csinálni a világ országainak, köztük Magyarországnak. "Hogy viták vannak és azokat rendezni kell, az az élet rendje" - tette hozzá Orbán Viktor.

Akik azt állítják, hogy a déli államok nem jutnak a pénzükhöz, azokat szerinte

Soros György fizeti, a korrupcióhoz pedig két ember kell, aki adja és aki elfogadja a pénzt - jegyezte meg még.

"A végén majd meg fogunk egyezni" - foglalta össze az uniós mentőcsomag és költségvetés körül kialakult vitát, illetve a pénzfolyósítás jogállamisági kritériumokhoz kötése körül kialakult ellentétek mibenlétét a kormányfő, de most még "abszurd drámában vagyunk, annyit tudnak Magyarországról, mint Bangladesről".

A megoldás szerinte olyan lesz, ahol a jogszerűség győz, példaként hozta fel, hogy az EU-nak arra sincs jogi eszköze, hogy kerítést bontsanak az ország déli határán vagy migránsokat költöztessenek ide, miközben "ez áll a brüsszeli blabla középpontjában", és "ennek a karmestere Soros György" - fogalmazott.

A vitának szerinte azért nincs köze az unió anyagi helyzetéhez, hisz alacsony kamattal most a piacról bárki fel tud venni pénzt, Magyarországnak is sikerült a közelmúltban az Európai Unió segítsége nélkül, 2-2,5 milliárd euró hitelt 10, illetve 30 évre.

Ámde: "akkor is megindítjuk azokat a fejlesztési programokat, amelyeket meg akarunk indítani, fejlesztési program nem fog elmaradni"
- mutatott rá.

A kormányfő az operatív törzs üléséről érkezett az interjúra, friss információkkal.

"4440 új betegünk van, 96 beteget vesztettünk el" - árulta el a napi adatokról. 7519-en vannak kórházban, 604-en vannak lélegeztetőgépen, de bőven van még erőforrás - tette hozzá.

Hősöknek nevezte azokat a fiatalokat, akik jelentkeztek segíteni a járvány elleni védekezésben, "a fiatalok között gyakran vannak hősök" - jegyezte meg. Katonák is vannak tartalékként, akiket be lehet még vetni.

A diákokat kérte, ne vakációnak tekintsék, hogy otthoni tanulásra kényszerülnek.

A tömeges tesztelést az oktatásban és az egészségügyben azzal indokolta, hogy "kérték".

"Az az általános tapasztalat, hogy a gyorstesztek ha azt mutatják, hogy pozitív valaki, 90 százalékos bizonyossággal így van. Mindig van bizonytalanság, de ahogy nőtt a nyomás, szükségessé vált ennek az eloszlatása ezzel az eszközzel."

Az operatív törzs áttekintette az ehhez szükséges kapacitásokat is, bevetési egységeket hozott létre a tömeges teszteléshez.

Ha pedig megérkezik a vakcina, kezdődik az "átoltás", arra is fel lesz készülve az ország - tette hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hajnalban azt mondta neki, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy hamarosan enyhülés jön, "szigorú asszony" - mondta Orbán Viktor.

Vakcinaügyben elmondta, Soros György arra szólította fel az EU-t, hogy vizsgálja meg azt, hogy Magyarország az unión kívülről szerez be vakcinát.

"Nyugati vakcinából 12 milliót kötöttünk le, közben a világ más részében folynak kutatások.

A vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés.

Ha a Jóisten megsegít minket, mindenféle vakcina lesz, és a magyarok, illetve a laboratóriumok eldöntik, melyiket a legjobb beadni. De ezt ne Soros György döntse el!" - húzta alá a miniszterelnök.

A cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.