Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 11. 20.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nem kötelező a pénteken indult egészségügyi, szociális és oktatási dolgozói tesztelésben részt venni, de azokat feljegyzik, akik nem élnek a tesztelési lehetőséggel - hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Virusmaszk

Virusmaszk

A csütörtökön regisztrált új fertőzöttek száma 4440, az aktív koronavírusosoké már 120 ezer fölött jár. Az operatív törzs péntek reggel is összeült - a kormányfővel is tanácskozott -, ezt követően hirdetett online sajtótájékoztatót péntekre is.

(A napi adatokról bővebben itt.)

György István területi közigazgatásért felelős miniszterelnökségi államtitkár a tájékoztatón közölte, a pénteki napon beindul az egészségügyi, szociális és oktatási terület dolgozóinak általános, önkéntes, ingyenes tesztelése, ennek menetéről korábban itt írtunk.

Kérte, hogy mindenki teszteltesse magát, egyébként pedig feljegyzik azokat, akik nem vesznek részt.

A gyorstesztelés munkanapokon zajlik, a feladat példátlan végrehajtásához az orvosi egyetemi hallgatókat kérik - a korábbi információk alapján harmad-negyedéveseket, de egészségtudomány szakos első-másodévesek is segíteni fognak. Korábban a mentőszolgálati munkához csatlakoztak az ötöd- és hatodévesek - jelezte György István. A szociális intézményekben és az egészségügyi ellátóknál "házon belül" oldják meg a tesztelést, mindössze ott segítenek az egyetemisták, ahol nincs szerződéses üzemorvos.

A tesztelőcsapatok védőfelszerelése arcvédő pajzsból, kesztyűből és FFP-szájmaszkból áll, jellemzően "egészséges populáció" körében, de nem kizárt, hogy találnak fertőző személyeket - fogalmazott György István.

A tesztelők pénzt, egyetemi kreditpontot, szükség esetén étkezést és szállást is kapnak, ingyen utazhatnak a tömegközlekedésben. A tesztelésben való részvétel "kéthetes egyetemi gyakorlatnak" számít a képzés szempontjából - tette világossá.

A felkért hallgatók az egyetemi Neptun-rendszeren keresztül kaptak értesítést.

Akiknek e tesztelés alkalmával lesz pozitív teszteredményük, haladéktalanul jelentkeznie kell háziorvosánál.

"Aki pozitívnak bizonyul, nem folytathatja a munkavégzést, otthoni karanténra kényszerül" - tisztázta még.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetésével kezdett. Úgyérzi, az emberek megszokták a maszkviselést, de ez nem jelenti azt, hogy megnyugodott a járvány, erről csak két hét múlva lehet kijelentést tenni legkorábban.

"Van három fiatal elhunyt is, 30, 31 és 34 évesek, mindhármójuknak súlyos alapbetegsége volt" - jelentette be. A legidősebb elhunyt most 96 éves volt.

Mint elmondta, több cikket olvasott az elmúlt napokban az alapbetegségekről, aláhúzta, a Lancet írt arról, hogy a cukorbetegek kétszer annyira veszélyeztetettek koronavírus-szempontból, de ez a betegség is karbantartható, "jobban figyeljünk oda, többet konzultáljunk orvosainkkal".

További rizikótényező a "kóros elhízás", ezért azt kéri, a hétvégén mindenki menjen a szabadba, a higiénés szabályok betartása mellett.

Kedvezőtlennek nevezte a lélegeztetőgépen lévők számát.

Beszámolt még a szociális intézmények helyzetéről, ahol most kezdődik a rendszeres tesztelés.

"A járvány kezdete óta az otthonok 26 százalékában regisztráltak fertőzött esetet. Ennek a mértéke rendkívül széles. Jelenleg 417 szociális intézményünk érintett, 6 olyan, amely az első hullámban is érintett volt. 5940 pozitív személyt tartunk nyilván, ez a 6 százaléka az összes gondozott személynek. 1175 fő szorult kórházi ellátásra, 586 fő hunyt el. A gondozók között kedvezőbb a helyzet, a dolgozók 1 százaléka fertőződött meg, ez 976 dolgozót jelent" - ecsetelte.

Megköszönte a gondozottak türelmét, és buzdította őket, hogy éljenek a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségekkel.

Ösztönöz mindenkit, hogy "gondoljanak az ünnepekre" már most, de ne a hajrában vásároljanak, amikor zsúfoltság lesz.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 345 ember ellen intézkedtek a maszkfegyelem be nem tartása ellen. 135 embert megbírságoltak.

A tömegközlekedési eszközök várakozóhelyein is intézkedtek 5 személy ellen ugyanezért.

6 üzletet zártak be, ebből 5 budapesti volt az elmúlt 24 órában.

Találtak egy kocsmát is, amelyben egy ember alkoholt fogyasztott, itt is intézkedniük kellett a rendőröknek.

A cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.