Nem minden kollégistának kell kiköltöznie

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Több tízezer felsőoktatási hallgatónak vasárnap délutánig el kellett hagynia a kollégiumokat. Még múlt hét hétfőn jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a koronavírus elleni védekezés részeként a felsőoktatási kollégiumokat be kell zárni, illetve az oktatás digitális formában folytatódik.

Virusmaszk

Virusmaszk

A HÖOK sajtófőnöke szerint szinte minden kollégiumban gond nélkül történt a költözés, a diákok mindenüket összepakoltak, a bejáratnál a szüleik vagy barátaik várták őket, hogy segítsenek nekik a hazaköltözésben. (Bár voltak olyan diákok is, akik nehezen fogadták a kormányfői bejelentést, és a hírre reagálva szétvertek néhány szobát a BME kollégiumában.)

Nem mindenki ment haza

A kollégiumban csak azok maradhattak, akiknek erre rektori engedélyük van, jellemzően azért, mert a járvány elleni védekezésben vesznek részt önkéntesként.

,,Az oktatás viszont nem áll le, hétfőtől indul a digitális munkarend, újra interneten keresztül tartják meg az órákat"

– számolt be a helyzetről Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke.

A múlt héten még nyugtalanok voltak a diákok. Kétséges volt, hogy akiknek személyes jelenlétet igénylő órái vannak, akár 100–200 kilométeres távolságból hogyan tudnak majd beérni és még este 20.00 óra előtt az otthonukba vissza is érkezni.

A Debreceni Egyetem fogorvosi karán tanul Flóra, aki naponta oda-vissza 80 kilométert utazik. Számára nem jelentett gondot a kollégiumok bezárása, hiszen otthonról jött-ment eddig is.

,,Nekem nem jelent gondot, de néhány csoporttársam a múlt héten már elkezdett albérletet keresni, hogy akár közösen, együtt vegyenek ki lakást. Néhány tantárgy esetében ugyanis kizárólag személyes oktatást tartanak."

Budai Marcell arra emlékeztetett, hogy tavasszal csak azok maradhattak a kollégiumokban, akik életvitelszerűen ott laktak, és egy esetleges kiköltözés esetén utcára kerültek volna.

Múlt héten a HÖOK javaslatban kérte, hogy a minisztérium bővítse a méltányossági szempontokat, vagyis azoknak a körét, akik maradhatnak a kollégiumokban.

ORBÁN VIKTOR KORMÁNYFŐ TÖBBSZÖR EMLÍTETTE, KIFEJEZETTEN FONTOS, HOGY A VÍRUS IDEJE ALATT MINÉL KEVESEBBEN VESZÍTSÉK EL A MUNKAHELYÜKET, ÍGY A MUNKAVÁLLALÓ HALLGATÓK AZ EGYETEM MELLETT IS TOVÁBBRA TUDJANAK DOLGOZNI.

Potenciális vírushordozók a kollégisták

A HÖOK munkatársa azt is hozzátette, tavasszal még nem voltak olyan mértékben érintve a fiatalok, mint most, a második hullámban. Ami azért is fontos, mert főleg ők lehetnek tünetmentes hordozók, akik ha egy háztartásban élnek idős nagyszüleikkel, megfertőzhetik a családjukat.

Budai Marcell elmondta, az újdonság a tavaszi költözéshez képest az, hogy

AZ EGYETEMI REKTOROK KÉRELMEZHETIK A MINISZTERTŐL,

hogy bizonyos szakok esetében jelenléti oktatást tarthassanak. Ez elsősorban az orvosi, gyógyszerészeti szakok esetében fordul elő, és természetesen a rektorok engedélyezni fogják, hogy azok, akiknek személyes oktatáson kell részt venniük és eddig is kollégiumban laktak, továbbra is maradhassanak.

A cikk elérhető az index.hu oldalán, idekattintva.