Már csak komoly szervezéssel tudnak mentőautót küldeni a sürgős esetekhez is

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A mentőszolgálat leterheltsége elérte azt a szintet, ahol már a kiemelt esetekhez is csak komoly szervezéssel tudnak időben autót küldeni – ez derül ki abból a hvg.hu birtokába került levélből, amelyet az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Pápai György küldött a mentőszolgálat munkatársainak. Ezzel indokolta a mentők fertőtlenítésére vonatkozó protokoll alapvető megváltoztatását.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az orvosigazgató szó szerint ezt írta: Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy akár kiemelt mentési feladatainkhoz is előfordulhat, hogy komolyabb szervezés során tudjuk csak a megfelelő szintű mentőegységet időben elindítani, mivel ózonos fertőtlenítés utáni szellőztetésre várakozott a mentőegység.

Mentős forrásunk szerint ez azt jelzi, hogy nagy a baj, mert a mentőszolgálat elsődleges prioritású esetei közé tartoznak az életet veszélyeztető esetek (pl. infarktus), de még a másodlagos prioritású riasztások is lehetnek nagyon fontosak (törések, sérülések, belgyógyászati esetek). Ha ezekhez nem érnének ki időben, az komoly következményekkel járna.

Ezért az utasítás alapján már nem kell minden Covid-beteg szállítása után ózonos tisztításra, ún. mentesítésre vinni a mentést végző járműveket, csak a következő esetekben:

  • Igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött betegek legalább 200 km-t meghaladó szállítását követően.
  • Legalább 4 igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött beteg ellátása/szállítása után, illetve a napi mintavételezést követően.
  • Minden lélegeztetett igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött beteg ellátása után.

A mentősökön egyébként elképesztően nagy a terhelés és nem csak azért, mert az alapesetek mellett a koronavírusos páciensekhez is ki kell menniük, ráadásul még tesztelnek is, hanem mert miután nagyon kitettek a fertőzésnek, sokan vannak karanténban, vagy betegen otthon.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.