Kinek és mikor jár ingyen a net veszélyhelyzet idején?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A kormány szombati rendeletével az előzetes várakozásoknak megfelelően bevezette az ingyenes internetet veszélyhelyzet idején, azonban az ingyenesség igénybe vételét számos feltételhez köti a kormányrendelet. Segítünk eligazodni a részletekben.

Virusmaszk

Virusmaszk

Kinek jár az ingyenes internet? 

A kormányrendelet értelmében az ingyenesség a "tantermen kívüli, digitális munkarendben működő középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel" jár az iskola diákjainak (illetve azok törvényes képviselőinek) és pedagógusainak. Nem jár tehát a bármilyen okból digitális oktatásra átállt általános iskolák és főiskolák/egyetemek tanulóinak, hallgatóinak, valamint az ott dolgozó pedagógusoknak.

Hány napra jár az ingyenes internet? 

30 napos ingyenesség kérhető, de van egy csavar: A szolgáltató a kedvezményt a december hónapban kiállításra kerülő számlán írja jóvá, azaz a kérelmet a szolgáltatók számlazárási ciklusától függően erősen ajánlott még novemberben beadni. A Telekomnál például november 27-ig lehet igényelni az ingyenességet.

Mobilnetre is kérhető ingyenesség? 

Nem, a kormányrendelet szerint a kedvezményes időszak csak helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatásra, vagyis vezetékes netre vehető igénybe.

Albérletben lakó, középfokú intézményben tanító pedagógus vagyok. Nekem jár kedvezmény? 

Igen, a kormányrendelet értelmében az is kérheti a kedvezményt, akinek az előfizetését a jogosult erre jogosító jogcím alapján használja. Vagyis egy albérlet esetében a főbérlőnek kell igényelnie a kedvezményt. Hasonlóan kell eljárni akkor, ha a jogosult egy középfokú intézményben tanuló diák, aki törvényes képviselőjével/képviselőivel együtt

A teljes cikk a hwsw.hu oldalán olvasható, idekattintva.