Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 11. 16.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nem ismerjük az immunrendszerünket, ezért mindenkinek egyénileg is védekeznie kell; a KRÉTA rendszeren belül lehetővé válik az online oktatás megszervezése; kiderült, kiket tekint a "rendszer" a koronavírus áldozatának - az operatív törzs hétfői információi.

Virusmaszk

Virusmaszk

Egyetlen nap alatt több mint hatezerrel nőtt a regisztrált koronavírusosok száma Magyarországon, az aktív - ismert - fertőzöttek száma pedig négyezerrel több, mint vasárnap volt, és 582 beteget lélegeztetőgépen ápolnak.

Az operatív törzs hétfőn is online tájékoztatón tett bejelentéseket.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kezdte a közlések sorát - mint fogalmazott, a "második évadban". "31 iskolában van rendkívüli szünet, 501 iskolában van digitális oktatás a gimnáziumokon kívül, további digitális munkarend az oktatási intézmények 8 százalékában van egy-egy osztályt érintően" - közölte.

Az esetek 95 százalékában 1-5 fő közötti a fertőzöttek száma osztályonként. Az intézmények 97 százalékában 1-5 fő a fertőzött tanárok száma. "Az iskolák nem képeznek gócpontot továbbra sem" - tette hozzá.

Megerősítette, ahol tantermen kívül kell tanulni, ott egy hónapig ingyen internetezhetnek az érintett családok, a szolgáltatók már megkezdték az ezzel kapcsolatos cselekvést. Bejelentette, a KRÉTA rendszeren keresztül az iskolák adatbiztos módon tudják szervezni online életüket.

Megköszönte mindenkinek, aki ebben közreműködik. Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón az adatokat sorolva elmondta, egyre bővülnek a laboratóriumi tesztkapacitások.

"Helytelen adat jelent meg a reggeli közleményben az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban"- tette hozzá. Ezt javítani fogják.

Felidézte, a fertőzöttek és az elhunytak számában az uniós középmezőnyben található Magyarország, a legfiatalabb halott most 33 éves volt, a legidősebb 98 éves. Figyelmeztetett, "nem ismerjük az immunrendszerünket", mindegyikünknek védekeznünk kell, be kell tartanunk a jogszabályokat, ajánlásokat, nagyon nagy az egészségügyi dolgozók leterheltsége 7000-nél is több fertőzött van kórházban, csaknem 600-an lélegeztetőgépen is vannak.

Bejelentette, az őszi szünetben teljeskörűen fertőtlenítettek az iskolában, illetve azt, hogy a katonák már a "hőmérőzésben" is segítenek az egészségügy terheinek csökkentésében.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.