Az oxigéndús levegő miatt pillanatok alatt tűzbe borult a romániai kórterem

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Tűz ütött ki a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán, annak két, egyenként nyolcágyas kórtermében.

Virusmaszk

Virusmaszk

Tízen meghaltak, közülük nyolcan már a kórteremben életüket vesztették, ketten a sürgősségi osztályra szállításuk után haltak bele sérüléseikbe. Egyelőre nem tudni, hogy égési sérülések vagy füstmérgezés végzett velük.

Az áldozatok között hét férfi és három nő volt; mindannyian 67 és 86 év közöttiek.

A tragédiát hat beteg élte túl, őket a Iași Megyei Kórházba szállították, ott ketten lélegeztetőgépre kerültek.

A betegeken kívül az ügyeletes orvos, egy másik orvos, és két asszisztensnő is égési sérüléseket szenvedett, miközben igyekeztek menteni a bent fekvőket. Az ügyeletes orvos, Ion Denciu testfelületének negyven százaléka megégett, helikopterrel egy belgiumi katonai kórházba szállították.

A tüzet vélhetően egy automata berendezés, egy úgynevezett egy infúziós fecskendőpumpa meghibásodása okozta, és a lángok a dúsított oxigénes környezetben villámgyorsan továbbterjedtek.

Áder János magyar köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Klaus Iohannis román államfőnek: „Engedje meg, hogy Magyarország népe nevében ezúton fejezzem ki mindannyiunk őszinte részvétét a tragikus tűzesetben elhunytak családtagjainak és hozzátartozóinak. Szívből átérezzük fájdalmukat, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk.”

A cikk a 24.hu oldalán olvasható el, idekattintva.