Szlávik János: hatékony oltóanyag érkezhet decemberben Magyarországra

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Jelenleg körülbelül hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amely különböző támadáspontokon hat a koronavírusra – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton a közmédiának.

Virusmaszk

Virusmaszk

Szlávik János kifejtette, van olyan vakcina, amelyik apró genetikai információt ad át az embernek a koronavírussal szembeni ellenanyagok képzése érdekében, míg egy másik valamilyen vírusvektort használ, amely más típusú élő vagy inaktivált vírus segítségével serkenti az ellenanyagok kiválasztását.

Egy harmadik módszer – az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan – inaktivált, szaporodásképtelen vírust juttat az emberi szervezetbe, amely elkezd ellenanyagot termelni, a legegyszerűbb vakcinák pedig proteinalapúak, amelyek különböző fehérjék bejuttatásával próbálják megvédeni az embereket – tette hozzá.

Hangsúlyozta, Oroszország ezek közül kétféle technológiát használ, az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és Kínában pedig három-négyféle oltóanyagot is fejlesztenek.

Szlávik János megerősítette, már decemberben Magyarországra érkezhet Oroszországból olyan hatékony oltóanyag, amelyet a koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztettek ki.

Ez egy bevizsgálandó szállítmány lesz, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az oltóanyag-kutatással foglalkozó szakemberekhez kerül – mondta.

A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható, idekattintva.