Orbán laborjában minden jel szerint bezárják az iskolákat

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Tovább korlátozzák a hétköznapi életet Ausztriában, legalábbis erre számít a közvélemény Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati bejelentése előtt. A Der Standard úgy értesült, a tavaszihoz hasonló zárásokra lehet számítani, amikor az iskolák és az alapvető boltok kivételével mindent bezártak. Az idei év elején Ausztria volt az új koronavírus-fertőzés egyik európai gócpontja, a síterepeken bulizók Európa sok államába hurcolták szét a fertőzést. Az ezt követő korlátozásokhoz hasonló jöhet most is, miután az országban már naponta több mint 9000 új koronavírusos beteget diagnosztizálnak.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ezek szerint zárva marad minden üzlet, kivéve az élelmiszerboltok, a drogériák, a bankok és a gyógyszertárak. A kormányzat jelenleg még azon dolgozik, hogyan tudják a kiesés miatt kompenzálni az embereket.

Kurz kancellár bezáratná az összes oktatási intézményt, míg Heinz Fassmann oktatási miniszter és a Zöld párt inkább nyitva tartaná legalább az óvodákat és az alapfokú iskolákat. A kormányból kiszivárgott információk szerint az intézmények alapvetően zárva lesznek, de gondoskodni fognak azokról a gyerekekről, akik nem tudják nélkülözni a gondoskodást.

Az iskolák bezárása mellett szóló legfőbb érv, hogy a tíz év alatti gyerekek körében épp akkora, 0,4 százalékos a fertőzöttség, mint a felnőtt lakosok között. Az úgynevezett „gargarizálós teszt” adataiból az is kiderült, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű iskolák tanulói között kétszer akkora a fertőzöttek száma, így ezekre a körzetekre a kormánynak jobban oda kell figyelnie.

A cikk az euronews.com oldalán olvasható el, idekattintva.