Az őszi érettségiket megtartják, a szalagavatókat lefújták

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Kásler Miklós levélben tudatta a középiskolákkal, hogy a rendelet visszavonásáig nem rendezhetnek szalagavatókat. A levélből nem, de a minisztérium tájékoztatásából kiderült: a most kezdődő őszi szóbeli érettségiket viszont megtartják.

Virusmaszk

Virusmaszk

"A mostani intézkedések nem érintik a jogszabályok által meghatározott egyéb köznevelési programokat, így az érettségi vizsgák szóbeli vizsgarészeit sem, ezeket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett, az előzetes beosztásnak megfelelően szervezik meg. A védőmaszk viselése a vizsga alatt ajánlott, de nem kötelező. Az érintett iskolaépületekben a belépés általános szabályai érvényesek" – írta a hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az érettségi vizsgák szóbeli részei mellett az a központi írásbeli felvételi vizsgákat, az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyeket is érinti, tehát ezek is hagyományos módon folytatódnak.

Döntés született arról is, és ez ügyben már – mint a hvg.hu megtudta – ki is ment a levél az iskolákba, hogy a szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani.

A 6 és 8 évfolyammal működő középiskolákban a digitális munkarendre való átállás nem vonatkozik az 5–8. évfolyamok tanulóira. Ők továbbra is jelenléti munkarendben tanulnak az iskolákban. Ha az oktatás megszervezése azt indokolja, az iskolai órarend átalakítható – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Az óvodák és az általános iskolák esetén, csak ott, ahol pedig a fertőzés megjelenik, célzottan – az adott intézményben, az adott évfolyamon, az adott osztályban, az adott épületekben – elrendelik a tantermen kívüli digitális munkarendet.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.