Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 11. 06.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Százezer fertőzöttet regisztráltak eddig Magyarországon koronavírussal, közülük 74 ezren aktív betegek. Az operatív törzs pénteken is online sajtótájékoztatón reagál a helyzetre. Először került 100 fölé az egy nap alatt a világjárvány miatt elhunytak száma, a regisztrált fertőzöttek majdnem háromnegyede pedig most is covidos.

Virusmaszk

Virusmaszk

A folyamatosan romló helyzetre pénteken is online sajtótájékoztató keretei között reagált az operatív törzs. Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, az első napon 19 alkalommal intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegőivel szemben. Mint elmondta, keményedik a rendőri fellépés, csökken a figyelmeztetések aránya a pénzbüntetéssel vagy az eljárásindítással szemben. "Egy nagyobb összegű nagybevásárlás" a büntetések átlagösszege.

Csütörtökön lőállítottak egy 41 éves trolibuszutast, aki többszörösen is ellenállt, hogy a maszkot felvegye - még a rendőröknek is -, vele szemben két eljárás is indult. Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, kifejezetten emelkedő számokat tapasztalni Európa-szerte.

Megjegyezte, továbbra is 5-7 százalék közti az alapbetegség nélkül, csak a koronavírus miatt elhunyt emberek száma. A krónikus betegek figyelmét továbbra is felhívta arra, hogy tartsák karban betegségüket. Az elhunytak átlagéletkora: 76,1 év.

A fiatalokat arra kérte, vigyázzanak a szülőkre, nagyszülőkre, ne menjenek zsúfolt helyre vagy bulizni. "Az a célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, ágyszámban csak Németország és Ausztria áll jobban" - mondta még.

Javasolja, otthon, családi körben is csökkenteni kell a kontaktusok számát, ne legyen esély a vírus átadására. Az EU-államok között az egységnyi népességre vetített fertőzöttszámban szerinte még mindig a legjobb egyharmadban vagyunk, ha a halálozásokat tekintjük, Magyarország a középmezőnyben tartózkodik. Bejelentette, a jövő héten újabb influenzavakcina érkezik Magyarországra, ennek terítésére türelmet kér, annál is inkább, mert időközben számos exportáló ország exporttilalmat vezetett be az oltásra.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.